Business Internaţional

Franţa încheie acorduri comerciale cu China

Franţa încheie acorduri comerciale cu China

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2023, 00:05 225

Franţa şi China au semnat mai multe acorduri comerciale care im­plică firme importante din sectoare ca cel al transportului, energiei, a­gri­culturii, culturii şi ştiinţei cu ocazia vizitei preşedintelui Emmanuel Macron în China, relatează Euractiv.

În urma uneia dintre cele mai mari tranzacţii semnate cu China va fi creată o nouă linie de asamblare în cadrul factorii din Tianjin a produ­cătorului francez de aeronave Airbus, astfel încât compania să-şi poată dubla producţia de modele A320. Noua linie este programată să devină complet operaţională în anul 2025.

Compania franceză de energie EDF şi-a reînnoit la rândul său acor­dul cu liderul chinez din domeniul energiei nucleare CGN, semnat în 2007, care permite construcţia de noi centrale nucleare.

În ceea ce priveşte sectorul agri­col, compania franceză din domeniul apei şi gestionării apei Suez a câştigat un contract pentru un proiect de desalinizare a apei marine. L’Oreal, cea mai mare companie de produse cosmetice din lume, a în­cheiat de asemenea un acord de parteneriat pe o durată de trei ani cu compania chineză de e-commerce Alibaba pe tema „consumului sus­tenabil“.

În acelaşi timp, preşedintele fran­cez Emmanuel Macron şi preşedin­tele chinez Xi Jinping au încheiat acorduri în domeniul cultural.

În linie cu unul dintre acorduri, Muzeul Palatului din cadrul Oraşului Interzis va organiza o expoziţie inti­tu­lată „Palatul Versailles şi Oraşul Interzis, schimburi între Franţa şi China în secolul 18“, în parteneriat cu Palatul Versailles. Expoziţia fusese iniţial programată să aibă loc în 2020, însă a fost amânată din cauza pandemiei.

Cele două ţări şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a facilita obţi­nerea de vize pentru mobilitatea studenţilor şi dascălilor care lucrează în domeniul ştiinţific.

Emmanuel Macron a sosit pe 5 a­prilie în China, fiind însoţit de peste 50 de şefi de companii din diverse sectoare ale economiei franceze.

În 2022, comerţul cu bunuri din­tre China şi Franţa a trecut de pragul de 100 miliarde de dolari pentru pri­ma dată, creşterea anuală ridicân­du-se la 14,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO