Business Internaţional

Gaura din economia americana s-ar putea extinde in urmatorii 10 ani la 1.900 de miliarde de dolari

28.01.2004, 00:00 17



Departamentul pentru buget al Congresului american (Congressional Budget Office - CBO) a emis luni un raport potrivit caruia deficitul bugetar pentru anul acesta se va ridica la 477 de miliarde de dolari, in timp ce, pana in 2014, aceasta "gaura" s-ar putea extinde pana la 1.900 de miliarde de dolari.



Prognozele pe termen lung realizate de departamentul pentru buget sunt mult mai pesimiste decat cele realizate in urma cu numai un an. In acelasi timp, aceste estimari pun serios la indoiala abilitatea presedintelui Bush de a-si indeplini promisiunile de injumatatire a deficitului intr-un interval de cinci ani, mai ales daca acesta va permanentiza masurile de relaxare fiscala.



Proiectiile calculate de CBO sunt cu aproape 1.000 de miliarde mai mari decat cele realizate cu un an in urma, si demonstreaza grava inrautatire a situatiei bugetare din perioada administratiei Bush.



Democratii, care au criticat in dese randuri altruismul fiscal al presedintelui, nociv pentru bugetul SUA, se vor folosi de acest ultim raport pentru a-si intensifica atacurile asupra Casei Albe.



Daca Congresul va extinde masurile de relaxare fiscala, care sunt pe punctul de a expira, costurile generate vor duce, pe parcursul viitoarei decade, la imprumuturi de peste 2.000 de miliarde de dolari. In acest caz, deficitul estimat de CBO ar putea fi depasit cu 1.200 de miliarde de dolari. In plus, daca se va stopa cresterii taxei minime alternative, reglementare ce prevede majorarea taxelor pe masura ce veniturile familiilor cresc, Trezoreria SUA ar putea pierde o suma aditionala de 469 de miliarde in urmatorii 10 ani.



In urma cu un an, inaintea campaniei din Irak si inainte ca guvernul american sa extinda programul de securitate sociala Medicare, analistii Congresului estimau ca deficitul bugetar se va stinge in 2007 iar surplusul acumulat intr-un interval de zece ani va totaliza 1.300 de miliarde dolari.



John Pratt, reprezentant al Partidului Democrat in comitetul de buget, a avertizat ca deficitul bugetar incepe sa ia proportii alarmante. " Devine din ce in ce mai clar ca Administratia Bush nu are nici o intentie de a elimina aceste deficite. In timp ce republicanii considera deficitele ca fiind controlabile, riscurile pe care acestea le genereaza devind din ce in ce mai evidente."



"Deficitele cronice inhiba investitiile private, ridica ratele de dobanda si incetinesc economia," a declarat Pratt.



CBO estimeaza de asemenea ca inflatia scazuta va duce la diminuarea veniturilor federale, iar cresterea economica, oricat de solida ar fi, va produce incasari mai modeste decat cele de la sfarsitul anilor 1990.



Analistii au avertizat ca situatia fiscala ar putea fi chiar mai dramatica decat cea prezentata in raportul CBO.





Republicani vs. democrati



Secretarul general al Trezoreriei, John Snow, argumenteaza ca reducerile de taxe vor continua sa stimuleze economia SUA - care a avansat anul trecut cu 4%, si pe termen lung vor duce la eliminarea deficitului. La randul lui, presedintele Bush, intr-o interventie referitoare la starea economiei, a cerut Congresului sa adopte o politica fiscala mai restrictiva si a promis ca va ingheta cheltuielile non-militare si va limita cresterea bugetului la 4% pe an. Proiectul de buget pentru 2005 va fi prezentat de presedinte pe data de 2 februarie.



Pe de alta parte, democratii au caracterizat aceasta relaxare fiscala ca fiind iresponsabila, argumentand ca ii favorizeaza in special pe cei bogati.



In opinia multora, tentativa deinjumatatire a deficitului bugetar pana in 2009 va fi practiv imposibila.



Soliciand eliminarea totala a acestor reduceri, democratii risca insa sa piarda voturi pretioase din partea clasei de mijloc a alegatorilor. De asemenea, ritmul de crestere al economiei ar putea fi incetinit, avertizeaza economistii.



Mentinerea si chiar adancirea acestor deficite risca sa provoace dezechilibre puternice, mai greu de controlat, considera democratii. Intr-un raport recent, Fondul Monetar International a avertizat asupra cresterii deficitului bugetar si a celui comercial, afirmand ca acestea duc la "reducerea investitiilor private, la inrautatirea pe termen lung a productivitatii si ineficienta programelor sociale".
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO