Business Internaţional

Gazprom dubleaza pretul gazelor exportate spre Georgia

03.11.2006, 17:41 13

Gazprom a mai fost implicat intr-o situatie asemanatoare la inceputul anului cand a suspendat livrarile catre Ucraina, problema care i-a facut pe liderii europeni sa se gandeasca la noi alternative de import al gazelor, Europa fiind dependenta in prezent de gazul rusesc.
Gazprom, care detine monopolul pe piata gazului natural din Rusia, cere mai mult decat dublarea pretului la gaze pentru Georgia din 2007, a afirmat un oficial al companiei, in mijlocul crizei politice dintre cele doua state, scrie Financial Times.
Conducerea Gazprom a afirmat ca doreste ca Georgia sa plateasca 230 de dolari (185 de euro) pe 1.000 de metri cubi, fata de 110 dolari cat este in prezent. Daca pretul este batut in cuie, Georgia, care este o tara saraca, va trebui sa-si alinieze statele de plata cu cele ale celor mai bogate tari din Europa, care platesc aproape acelasi pret.
"Este propunerea noastra. Urmeaza sa se ajunga la o intelegere", a afirmat un oficial al Gazprom.
Rusia a fost de multe ori acuzata ca se foloseste de Gazprom, un monopol controlat de stat, ca arma politica pentru a-si tine vecinii din scurt.
Ministrul de finante georgian a afirmat ca pretul gazului pentru 2007 va fi discutat la o intalnire intre oficialii georgieni si Gazprom in noiembrie-decembrie.
Ministrul de stat georgian al economiei si reformelor, Kakha Bendukidze, a spus ca se asteptau la crestere si ca aceasta crestere are o slaba motivatie.
"Nu stiu daca pretul este cel final, dar pentru mine este clar ca nu este un pret stabilit de piata, ci e mai degraba o decizie politica", a declarat Bendukidze.
Georgia este dependenta de Rusia in ceea ce priveste importurile si exporturile. Si relatiile cu gigantul vecin nordic s-au inrautatit de cand a venit la putere presedintele Mikhail Saakashvili, in 2004, care doreste sa intensifice legaturile cu Vestul si sa adere la Nato in 2008.
Exporturile cheie ale Georgiei, vinul si apa minerala, au fost interzise timp de patru luni. Drept raspuns, Kremlinul a inchis liniile aeriene, maritime si postale luna trecuta dupa ce Georgia a retinut, pentru putin timp, patru functionari prinsi spionand si a acuzat guvernul de la Tbilisi de complot si utilizare a fortei pentru a restabili controlul asupra celor doua regiuni separatiste.
Bendukize a spus ca oficialii georgieni doresc sa vada ce preturi va oferi Gazprom vecinilor Georgiei - Azerbaidjan si Armenia.
David Bakradze, director general la Itera, una dintre cele mai mari companii consumatoare de gaz din Georgia, a afirmat ca firma sa nu a fost anuntata oficial de nicio crestere de pret.
Georgia consuma in jur de 2 mld. de metri cubi de gaz pe an, din care Gazprom furnizeaza 1,5 mld. de metri cubi. Itera va cumpara anul viitor 360 de mil. de metri cubi de la Gazprom, fata de 250 de mil. de metri cubi cat a cumparat anul acesta.
Luna trecuta, cel mai mare importator de gaz din Georgia, Energy Invest, a pretins ca Gazprom doreste sa creasca preturile in 2007 intre 170 si 250 de dolari (136 si 200 de euro). Gazprom, cel mai mare producator de gaz din lume, a afirmat ca se va opri din subventionarea economiilor foste comuniste si va urmari ca platile sa fie aproape de pretul la export pentru Europa, care in prezent este in jur de 230-250 de dolari pe 1.000 de metri cubi.
Ministrul de externe georgian se afla la Moscova pentru convorbiri in efortul de a detensiona situatia intre cele doua state. Gela Bezhuashvili va lua parte la o intalnire la nivel inalt intre Georgia si Rusia dupa ce o criza diplomatica a inrautatit relatiile bilaterale in septembrie. Presedintele Vladimir Putin, care anterior si-a exprimat dorinta de a face un efort pentru a imbunatati relatiile intre cele doua tari, a refuzat sa se intalneasca cu ministrul de externe georgian Gela Bezhuashvili.
Agentia de stiri ruseasca Kommersant s-a referit la Bezhuashvili spunand ca intalnirea intre el si Putin nu era pe agenda de zi.
Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a acuzat conducerea Georgiei ca doreste sa preia teritoriile din Abhazia si Ossetia de Sud prin forta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO