Business Internaţional

Germanii cu bani in Elvetia se grabesc sa se autodenunte

15.02.2010, 23:11 68

Sute de germani bogati care isi ascundeau averile in Elvetia auhotarat sa se autodenunte dupa ce autoritatile de la Berlin auanuntat ca detin liste cu numele unor persoane care au bani inconturile bancilor elvetiene.

Speriati ca ar putea plati amenzi usturatoare sau ca ar puteaintra chiar la inchisoare, germanii care isi mutasera averile instrainatate prefera acum sasi scoata banii la lumina. Numai inlandul Bavaria peste 270 de persoane care sau sustras de la plataobligatiilor fiscale au decis sasi faca publice faptele, potrivitminis te rului de finante din provincia germana, citat de FinancialTimes Deutschland, scrie AFP.

In acelasi timp, in orasul Hamburg, situat in partea de nord atarii, numarul evazionistilor care sau autodenuntat in fataautoritatilor a urcat de la 10 la 88 dupa ce guvernul condus decancelarul german Angela Merkel anunta ca va plati bani grei pentrua intra in posesia identitatii a 1.500 de persoane care nu siaudeclarat banii din conturile elvetiene. Situatia este similara inmulte alte regiuni din Germania, in special in Berlin sau inlandurile Hessen si Saxonia de Jos.

Achizitia controversata a unui CD cu informatii despreevazionistii fiscali ar putea aduce fiscului german venituri de 100mil. euro, unele estimari vehiculand chiar o suma de patru ori maimare. Cu toate acestea, datele au fost obtinute cu un anumit cost,atat din punct de vedere financiar, cat si diplomatic.

Potrivit ministrului de finante Wolfgang Schauble, Germania aplatit 2,5 milioane de euro unui informator anonim pentru un CD cudatele celor 1.500 de evazionisti, insa relatiile cu statul vecinElvetia sau tensionat dupa ce guvernul de la Berna a catalogatachizitia drept un atac impotriva secretului bancar inscris incodul penal elvetian.

UBS si Credit Suisse, luate in colimator

Cele mai mari banci elvetiene, UBS, Credit Suisse si BanqueCantonale de Zurich, sunt afectate de furtul de date privindevazionistii fiscali germani, care sunt oferite autoritatilornemtesti, potrivit publicatiei elvetiene Sonntag.

Sase CDuri cu astfel de informatii au fost "scoase" lavanzare.

Un CD cu 1.500 de nume a fost oferit landului Renania de Nord Westfalia, unul cu peste 1.700 de nume landului BadenWurttemberg,un CD cu 360 de nume catre SchleswigHol stein, in timp ce treidiscuri au fost oferite provinciei Bavaria.

Printre primii care sau declarat in teresati sa obtinainformatii privind fon durile ascunse in conturi din Elvetia senumara bulgarii.

Directorul administratiei fiscale din Bulgaria KrassimirStefanov a solicitat ministerului german de finante sa ii transmitadaca pe CDul cu numele unor posibili evazionisti exista sibulgari.

Mii de clienti germani ai bancilor elvetiene sau deplasat inultima perioada la Zurich pentru a cere consiliere din parteabancherilor, iar o sursa din cadrul Credit Suisse a declarat cacirca 1.400 de germani detinatori de conturi elvetiene au venit lajumatatea saptamanii trecute pentru asi pune la punct situatiafiscala.

Elvetia contraataca

Elvetienii riposteaza in scandalul da telor si spun ca dacaautoritatile de la Berlin vor sa cumpere informatii furate de labancile elvetiene, atunci conturile elvetiene ale unor oficialigermani, dar si ale altor personalitati va trebui facutepublice.

"Avem dea face cu o noua forma de furt bancar. Inainte, trebuiasa te duci la banca si sa furi bani ajutat de o arma. Astazi, opoti face electronic, furand informatii", este de parere avocatulelvetian Pirmin Bischof.

Relatiile dintre Germania si Elvetia au inceput sa se raceascainca din 2008, cand un angajat al unei banci elvetiene a vandutinformatii confidentiale autoritatilor de la Berlin.

Banca elvetiana UBS a mai fost implicata anul trecut intrunscandal de evaziune fiscala, dupa ce Statele Unite au demaratinvestigatii privind o serie de americani suspectati ca siar fiascuns fonduri in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO