Business Internaţional

Gigantul de asigurari AIG investeste in Rusia o suma record pentru ultimii 5 ani

31.07.2003, 00:00 10



Compania de servicii financiare American International Group (AIG) a atras atentia presei in aceasta saptamana prin doua acorduri importante incheiate in Rusia: unul cu holdingul Interros al lui Vladimir Potanin si altul cu Comitetul de Stat pentru Constructii, sau Gosstroi.



AIG, numarul 11 pe piata mondiala a asigurarilor, a anuntat ca isi va uni fortele cu Interros pentru lansarea a doua noi fonduri de investitii cu un capital de peste 500 milioane de dolari. Vestea a facut valuri la Moscova, in primul rand pentru ca Interros, unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Rusia, nu a mai beneficiat de o tranzactie de o valoare atat de mare inca dinaintea crizei financiare din 1998.



Ambele fonduri, unul in sectorul imobiliar si unul pe piata actiunilor, vor fi lansate pana la sfarsitul acestui an.



Fondul de actiuni va avea la dispozitie 300 milioane de dolari pentru a-i investi in fosta Uniune Sovietica. Se estimeaza ca fondul imobiliar va avea o valoare totala intre 200 si 250 de milioane de dolari.



Initial, AIG si Interros vor contribui cu cate 50 milioane de dolari la fondul de actiuni, conform unei declaratii a reprezentantilor holdingului Interros. Nu au fost mentionate cifre in ceea ce priveste fondul imobiliar.



Compania americana cu sediul in New York a mai facut publica semnarea unui acord de cooperare cu Gosstroi, careia sa-i furnizeze asistenta privind evolutia pietei creditului ipotecar, managementul riscului si produse de asigurare legate de piata imobiliara.



Ipotecile s-au aflat pe ordinea de zi si luni, cand Maurice Greenberg, presedintele AIG, s-a intalnit cu Vladimir Putin pentru a discuta modalitati de a impulsiona legaturile economice dintre Rusia si Statele Unite. Intalnirea a pregatit terenul pentru summit-ul de la Camp David, care va avea loc in luna septembrie, intre presedintele rus si George W. Bush, presedintele SUA.



"Grupul AIG este prezent pe piata asigurarilor din Rusia de cativa ani", a declarat marti Greenberg. "Credem ca in prezent mediul de afaceri este favorabil pentru extinderea activitatii noastre in regiune".



La intalnirea cu Putin, Greenberg a amintit ca AIG si companiile afiliate au investit in Rusia in ultimii ani in jur de 300 milioane de dolari.



Pentru fondul Interros, acordul cu AIG reprezinta prima tranzactie importanta de la criza financiara din 1998, comparabila ca valoare cu vanzarea catre BP (British Petroleum) a unui pachet de actiuni de 10% ale companiei petroliere Sidanco. Aceasta tranzactie a avut loc inainte de criza din 1998.



Afirmatiile lui Greenberg au fost intarite de oficialii Interros , care au declarat ca lansarea celor doua fonduri de investitii reprezinta o dovada a increderii celor doua companii in climatul de afaceri din aceasta tara.



"Acesta este un semn important care arata cresterea increderii investitorilor in piata rusesca", a spus Andrei Bugrov, directorul adjunct al Interros. "In 1997 am avut in special investitii de portofoliu, insa acum majoritatea sunt investitii straine directe", a adaugat el.



AIG s-a implicat in diverse proiecte de pe piata ruseasca de asigurari inca de pe vremea fostei Uniuni Sovietice. Astfel, in 1994, AIG a lansat companiile de asigurari AIG Russia si AIG Life, precum si Banca de Investitii Ruso-Americana. In 1996, a creat fondul AIG Brunswick Millenium Fund, care gestiona in jur de 300 milioane de dolari. Acum doi ani, AIG a lansat AIG Russia Growth Fund, unde, impreuna cu grupul Menatep/Iukos, gestioneaza 100 milioane de dolari.



nvestitorii se impiedica de ancheta de la Iukos



Tranzactia realizata intre AIG si Interros apare pe fondul tulburarilor din ultima vreme in care a fost implicata compania petroliera Iukos, condusa de omul de afaceri Mikhail Khodorkovski. Acest scandal continua cu declaratiile facute marti de catre un oficial de la Kremlin.



Conform acestor declaratii, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca nu este el initiatorul atacului asupra companiei Iukos, si ca actiunile conduse de procuratura au efecte negative asupra imaginii si economiei tarii.



Mai mult, presedintele nu a fost consultat in privinta anchetei, desi analistii considera ca o investigatie de o asemenea anvergura nu poate avea loc fara acordul presedintelui. Putin, care a incercat sa nu se alieze cu nici una din partile implicate in conflict, ia masuri pentru a rezolva situatia.



"Presedintele nu poate sa ordone pur si simplu procurorilor sa opreasca investigarea unei posibile infractiuni", a declarat oficialul de la Kremlin. "Dar el poate atrage atentia, daca este necesar, ... ca actiunile lor nu fac bine situatiei politice si economice a tarii", a adaugat el.



Aceste comentarii reprezinta primele indicii privin pozitia Kremlinului in dubioasa afacere care a tulburat piata si elita politica a Rusiei.



Atacul asupra grupului Iukos a alarmat investitorii straini si s-a pus problema drepturilor de proprietate din aceasta tara. Autoritatile de la Kremlin au declarat ca grupul BP, care urmeaza sa finalizeze o tranzactie in valoare de 6,85 miliarde de dolari cu TNK, o alta companie petroliera rusesca, este ingrijorat de situatia companiei Iukos si de siguranta investitiei sale.



"Actiunea impotriva Iukos nu se prea potriveste cu obiectivele lui Putin, printre care se numara si cresterea prestigiului peste hotare al Rusiei", a comentat reprezentantul Kremlinului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO