Business Internaţional

Goldman Sachs: Uitaţi de Europa, Statele Unite ale Americii reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru pieţe

Goldman Sachs: Uitaţi de Europa, Statele Unite al Americii reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru pieţe

Autor: Ioana Nita

27.06.2012, 00:03 2541

Problemele din SUA, în spe­cial cele legate de şo­maj, repre­zintă ameninţări mult mai mari pentru pieţ­ele financiare decât criza datoriilor din Europa, potrivit pre­şedintelui diviziei de ad­mi­nistrare a activelor a băncii ame­ricane Goldman Sachs Jim O'Neill, citat de CNBC.

Cu toate că întreaga aten­ţie a lumii este îndrep­ta­tă către problemele finan­cia­re din Europa, precum cele din Grecia şi Spania, preşedin­te­le Gold­man Sachs As­set Manage­ment a afirmat că este mult mai îngrijorat de cererile săptămânale de ajutor de şomaj din SUA, un indicator că economia americană este încă fragilă.

"Pieţele sunt îndreptăţite să fie îngri­jo­rate în legătură cu aceste probleme din Europa, dar la fel de important pentru pieţe este şi ceea ce se întâmplă cu piaţa muncii din SUA, la fel şi indiciile că economia îşi pierde din impuls. Nu sunt convins că situaţia din Eu­ropa este atât de importantă pentru pieţele noneuro­pene", a menţionat O'Neill.

Economia americană a creat doar 69.000 de noi locuri de muncă, potrivit raportului din luna mai al guver­nu­lui privind salarizarea din sectoarele eco­no­mice, ex­cep­tându-l pe cel agricol, iar rata şomajului s-a ridicat la 8,2%.

"Aceste cifre sunt mult mai îngrijo­rătoare decât ce­ea ce se întâmplă în ţările din zona euro. Europa nu con­duce lu­mea", a menţionat O'Neill.

În plus, el notează că ţările mai apropiate de criza da­toriilor, precum Olanda şi Elveţia, "se descurcă chiar bi­ne". Strategul a atribuit profunzimea impactului cri­zei din zona euro unei lipse de încredere din partea ma­ri­lor companii americane, unul dintre factorii care vor ali­menta în această vară volatilitatea de pe bursele de acţiuni.

"Exceptând cazul în care Europa intră în colaps, con­sider că în cea de-a doua jumătate a anului pieţele îşi vor reveni, în special în SUA, dar şi în cele mai mari eco­nomii emergente. Aşadar, nu ar trebui să ne concen­trăm doar pe problemele din Europa", a concluzionat O'Neill.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO