Business Internaţional

Grecia intră în clubul ţărilor plătite să se împrumute

Grecia intră în clubul ţărilor plătite să se...

Autor: Catalina Apostoiu

11.10.2019, 00:05 1563

Lista ţărilor care sunt plătite de investitori pentru a se împrumuta are o nouă membră neaşteptată: Grecia, scrie cotidianul Financial Times.

Ca parte a unui fenomen care se manifestă în prezent în toate colţurile pieţelor de titluri de datorie ale zonei euro şi care a dus costurile de finanţare ale Portugaliei la minime record recent, guvernul grec a vândut titluri de datorie pe trei luni la un randament negativ pentru prima dată, însemnând că investitorii s-au arătat pregătiţi să sufere o pierdere din investiţia făcută.

Este un moment crucial în extraordinara reabilitare a Greciei în ochii investitorilor după ce ţara a primit mai multe bailouturi în timpul crizei datoriilor din zona euro.

Atena a atras 487,5 milioane de euro din licitaţia de titluri pe 13 săptămâni la un randament de minus 0,02%, comparativ cu randamentul pozitiv de 0,10% de la vânzarea anterioară din august. Randamentul mai mic reflectă în parte mişcarea BCE de reducere a dobânzilor cu 0,1%, la minus 0,5% în septembrie.

Dar vânzarea Greciei reprezintă de asemenea un semn că investitorii devin mai încrezători în perspectivele economiei ţării, de aşteptat să avanseze cu 2,8% anul viitor.

În contextul eforturilor BCE de stimulare a economiei şi pesimismului privind evoluţia economiei mondiale, aproximativ două treimi din titlurile guvernamentale de datorie din zona euro se tranzacţionează la randamente negative. Şi alte ţări aflate anterior în criză, ca Italia şi Spania, s-au alăturat deja clubului randamentelor negative.

Vânzările recente de titluri de datorie de către Italia şi Portugalia au evidenţiat din nou apetitul pentru obligaţiuni suverane din zona euro, alimentat de pariuri că dobânzile vor rămâne la niveluri extrem de scăzute în anii următori.

„Dacă se va întâmpla aşa, investitorii vor continua să pună mâna pe orice are cât de cât randament“, arată Iain Stealey, de la JPMorgan Asset Management.

Portugalia a scos la vânzare obligaţiuni guvernamentale pe 15 ani de 750 milioane de euro la un randament de 0,49%, un minim record. Cererea pentru titluri a fost de aproape 2,5 ori volumul oferit. Randamentul titlurilor pe 10 ani ale ţării au scăzut de asemenea sub cel al titlurilor spaniole în ultimele zile. Spania se îndreaptă către alegeri generale în noiembrie.

În cazul Portugaliei, scăderea randamentelor a venit după ce agenţia de rating DBRS a majorat ratingul legat de datorii al ţării cu o treaptă la BBB, cel mai ridicat rating atribuit de agenţie ţării în opt ani.

Un oficial al guvernului portughez a anunţat că Portugalia va rambursa în această lună către Fondul European de Stabilizare Financiară 2 mld de euro cu câţiva ani mai devreme.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO