Business Internaţional

„Grecia se asfixiază şi toată lumea se teme că va face embolie”

„Grecia se asfixiază şi toată lumea se teme că va...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2015, 00:04 2184
Prăbuşirea cu 30% de marţi a acţiunilor companiilor greceşti pe bursa de la Atena a şters 2,6 miliarde de euro din valoarea de piaţă a instituţiilor de credit, sumă suficientă pentru a cumpăra Piraeus Bank şi Eurobank, două dintre cele mai mari bănci greceşti. Măcelul de pe bursă a continuat şi ieri, cu aproape aceeaşi intensitate.

Milioane de acţiuni bancare sunt oferite, dar nimeni nu le cumpără. Jucătorii locali la bursă nu au cu ce, iar cei străini vor să se vadă cât mai departe de băncile greceşti, scrie Reuters.

Titlurile Alpha Bank şi Piraeus au atins limita de pierderi de 30% acceptată de bursă pentru o zi. Acţiunile Eurobank şi National Bank of Greece s-au dus în jos cu aproape 27%. Luni, acţiunile bancare au plonjat tot cu 30%.

Noile niveluri de preţ înseamnă pier­deri mari pentru acţionarii băncilor, printre care fondul grec de salvare HFSF, care deţine participaţii majore la trei din cele mai mari patru bănci elene, fonduri de hedge şi alţi investitori pe termen lung.

De ce buna funcţionare a sistemului bancar este importantă pentru o eco­no­mie? Pentru că sistemul bancar este ca sistemul circulator: el duce oxigenul la diferitele organe ale corpului (companii, gospodării) care au nevoie de acest combustibil conectând plămânii (populaţia care-şi depune economiile la bancă) de organe (companiile care iau credit pentru a-şi finanţa investiţiile). „Astăzi, Grecia se asfixiază şi toată lumea se teme că va face embolie“, explică pentru Le Figaro Ludovic Subran, economist-şef la Euler Hermes.

Care sunt pericolele care ameninţă băncile greceşti? Acestea se finanţează prin Eurosistem, iar perfuzia de urgenţă este alimentată de BCE, continuă analistul. Banca centrală a zonei euro a pus până acum la dispoziţia băncilor 90,4 miliarde de euro. Dacă BCE nu va mai ajuta băncile şi controalele de capital vor fi eliminate, criza de lichiditate se va acutiza. Băncile au nevoie de recapitalizare: le lipsesc aproximativ 20 de miliarde de euro. Depozitele lor s-au redus cu 25% în şase luni. În cuferele băncilor au mai rămas 130 de miliarde de euro, adică 10.000 de euro pentru fiecare grec. În pofida măsurilor luate, retragerile de capital au continuat.

Raportul de solvabilitate, de 10,7% la sfârşitul primului trimestru (ceea ce înseamnă că la 100 de euro împrumutaţi băncii, investitorul nu va recupera decât 10,7 euro) se deteriorează pe zi ce trece. Rata creditelor neperformante, oficial de 34% la sfârşitul anului trecut, probabil s-a dublat. Băncile au pierdut 100 de miliarde de euro dând bani companiilor şi persoanelor insolvabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO