Business Internaţional

Grupul G11 cere tranparenta in procesul de numire a sefului FMI

23.03.2004, 00:00 16



Un grup de directori executivi ai Fondului Monetar International (FMI), reprezentand mai mult de 100 de tari, au cerut recent ca viitorul sef al organizatiei sa fie ales din randul celor mai buni candidati, indiferent de nationalitatea lor.



Gruparea G11 a directorilor executivi reprezentand Asia, America Latina si Orientul Mijlociu, la care s-au alaturat directori din Rusia, Australia si Elvetia, a solicitat ca procesul de selectare al noului sef FMI sa fie deschis si transparent. Declaratia G11 a aparut pe fondul unor unor critici tot mai acide venite din partea unor grupuri de lobby si a unor academicieni, nemultumiti de faptul ca alegerea directorului general al FMI este, de regula, "o afacere de casa" a ministrilor europeni de finante.



Directorii executivi, care reprezinta actionarii fondului, au cerut sa fie consultati "in timp util" cu privire la procesul de selectie, la candidati, la referintele si cunostintele despre FMI ale acestora.



Candidatura lui Rodrigo Rato, ministrul spaniol de finante, pentru pozitia de director al Fondului Monetar International, este creditata cu cele mai multe sanse de succes, fiind sustinuta de un numar mare de oficiali europeni.



Ascensiunea lui Rato, venit din sanul Partidului Popular de centru dreapta, a fost posibila si datorita faptului ca marile puteri, Germania, Franta si Italia, nu si-au lansat in cursa un candidat puternic.



Este de asteptat ca Rato sa primeasca si sprijinul Statelor Unite, cu toate ca reprezentantii trezoreriei americane s-au limitat in a spune ca vor sustine cel mai prolific candidat.



Desi apreciat ca ministru de finante, Rodrigo Rato nu este considerat a fi un expert in finantele internationale sau in problemele de dezvoltare. O serie de observatori au apreciat mai favorabila numirea unui guverator al unei banci centrale sau a unui ministru de finante dintr-o tara cu economie in curs de dezvoltare, atat din punct de vedere al experientei acestuia dar si datorita plusului de credibilitate pe care l-ar aduce in negocierile cu membrii fondului.



Interventia G11 survine la putin timp dupa publicarea unui raport realizat de un grup de directori executivi si inmanat Bancii Mondiale si Consiliului Guvernatorilor FMI, care solicita stabilirea unor criterii clare privind nominalizarea candidatilor, consultarea tuturor directorilor agentiei si constituirea unui grup de expertiza reprezentativ care sa asiste acest proces.



Prin conventie, Europa numeste seful FMI in timp ce Statele Unite aleg presedintele Bancii Mondiale. Consiliile FMI sunt dominate de reprezentantii Europei si Statelor Unite, in timp ce statele non-europene din afara Grupului celor Sapte(G7) controleaza numai o treime din voturi.



Cu toate ca pana in prezent s-au vehiculat un numar destul de mare de posibili pretendenti la postul FMI, candidatura lui Rato nu a fost amenintata inca de un rival puternic.



Klaus Regling, directorul german al departamentului economic la Comisiei Europene, a fost de asemenea mentionat, insa criticile dese aduse guvernului de la Berlin in problema deficitului bugetar nu ii vor spori sansele la postul din cadrul FMI.



Pascal Lamy, comisarul european al comertului, a fost si el luat in discutie, insa e putin probabil ca Franta sa primeasca inca un post "gras" dupa numirea lui Jean Claude Trichet in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE).



In 2000, dupa ce Statele Unite a blocat candidatura lui Caio Koch Weser, canditatul german la sefia FMI, un grup format din 20 de tari africane l-au propus pe Stanley Fischer, pe atunci director adjunct al FMI.



Fischer, nascut in Africa dar naturalizat in SUA, s-ar dovedi popular in special in randul statelor in curs de dezvolare. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri