Business Internaţional

Grupul italian Piaggio vrea sa-si dubleze productia de scutere

18.05.2004, 00:00 42



Compania italiana Piaggio intentioneaza sa-si dubleze productia, la 700.000-750.000 de scutere pe an, pentru a profita de cresterea substantiala a vanzarilor de pe pietele din China si India.



"Piaggio devine o companie de talie internationala. Interesul nostru vizeaza cu precadere India si China, tari care au o populatie cumulata de trei miliarde de oameni", a subliniat Roberto Colaninno, omul de afaceri care a preluat, anul trecut, controlul asupra grupului Piaggio.



In luna aprilie, compania italiana a anuntat ca a ajuns la un acord cu producatorul chinez de motociclete Zongshen, privind constructia a peste 300.000 de vehicule pe an, mizand pe o cifra de afaceri aferenta de 180-200 milioane de euro.



Colaninno a precizat ca activitatea Piaggio din China vizeaza numai piata locala. Daca parteneriatul cu Zongshen va avea succes, productia anuala a grupului italian s-ar putea majora la 700.000-750.000 de unitati,



"Numarul chinezilor care au vehicule cu doua sau trei roti ajunge la 60 de milioane, o cifra relativ mica prin comparatie cu potentialul pietei locale", a precizat Colaninno.



Piaggio a anuntat ca profitul inainte de impozitare si de cheltuielile de amortizare aferent primului trimestru s-a dublat, la 21,8 milioane de euro. In acelasi timp, pierderea neta s-a diminuat la 6,6 milioane de euro, fata de 26,7 milioane de euro, in perioada similara din 2003. Vanzarile au avansat cu 14,2%, la 231,1 milioane de euro.



De asemenea, compania va incerca sa isi reduca datoriile nete, care ajungeau, la sfarsitul lunii martie, la 411,4 milioane de euro.



Pe de alta parte, Colaninno a anuntat ca este interesat sa cumpere producatorul italian de scutere si motociclete Aprilia, aflat in dificultate financiara.



"Suntem interesati de Aprilia, dar cu conditia aprobarii unui plan de redresare la care sa participe toate partile implicate: banci, creditori si sindicate", a precizat omul de afaceri italian.



Aprilia, care a incheiat 2003 cu o pierdere neta de 43,1 milioane de euro, incearca sa ajunga la un acord privind restructurarea datoriilor. La inceputul lunii mai, bancile creditoare au acceptat prelungirea termenului limita pentru rambursarea unui credit de 30 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO