Business Internaţional

Grupul olandez ING intra in hora consolidarii sectorului bancar european

Grupul olandez ING intra in hora consolidarii sectorului bancar european
23.03.2007, 18:31 22

ING se grabeste sa faca noi achizitii dupa ce Barclays, una dintre cele mai mari banci din Europa, a anuntat ca se afla in discutii despre o posibila fuziune cu ABN Amro.
Grupul bancar ING isi analizeaza optiunile strategice, subliniind din nou faptul ca este pregatit sa participe la procesul de consolidare a sectorului bancar european, conform presei olandeze.
Conform cotidianului olandez Financieele Dagblad, ING a angajat bancile de investitii Goldman Sachs si J.P. Morgan Chase pentru a o consilia in privinta unei reorientari de ordin strategic.
"ING a declarat cu mult timp in urma ca doreste sa participe in cadrul procesului de consolidare din sectorul bancar", a declarat Peter Jong, purtator de cuvant al ING.
Jong a aratat ca nu s-a produs nicio schimbare fundamentala de atitudine in aceasta privinta. Banca analizeaza toate optiunile, insa acestea nu sunt limitate la regiunea Beneluxului, a mai aratat purtatorul de cuvant al bancii olandeze, citat de Bloomberg.
Rapoarte din presa olandeza indicau de mai mult timp faptul ca ING doreste sa incheie o achizitie importanta pe piata locala. ING a purtat discutii preliminare cu ABN Amro in 2006, insa a inceput sa ia in vizor alte tinte dupa ce principala sa rivala pe plan local a intrat in discutii exclusive cu banca britanica Barclays.
Desi ING nu a indicat niciun nume, se pare ca principalele sale tinte sunt celelalte trei banci importante din regiunea Beneluxului -, care include Belgia, Luxemburgul si Olanda - Fortis, KBC si Dexia.
Discutiile purtate de ABN si Barclays au generat speculatii privitoare la continuarea procesului de consolidare a sectorului bancar, speculatii care au determinat o crestere semnificativa a actiunilor din sectorul bancar in ultimele sedinte de tranzactionare.
Actiunile Fortis au avansat cu 4%, pana la 33,55 euro, in timp ce grupul belgian KBC a inregistrat o crestere de 3,5% a valorii actiunilor, pana la 92,68 de euro, iar actiunile Dexia au crescut cu 3,7%, pana la 22,46 euro. Actiunile Barclays au castigat 3,1 puncte procentuale, iar cele ale ABN au crescut cu 1,2%.
In acelasi sector bancar actiunile bancii italiene UniCredit au avansat cu 3,5% pana la 7,05 euro dupa ce aceasta a raportat o crestere peste asteptari a profitului net pe intregul an de 61%. De asemenea, banca a propus un dividend de 0,24 euro, in crestere cu 9% fata de anul anterior.
Discutiile dintre cele doua banci, dar si posibilitatea incheierii unei noi tranzactii cross-border in sectorul serviciilor financiare au impulsionat nu numai actiunile bancare, ci intreaga piata europeana de actiuni.
In ceea ce priveste sectorul asigurarilor, cresterea a fost impulsionata de o imbunatatire a ratingului acordat acestuia de catre Merrill Lynch. Astfel, Merrill Lynch a anuntat ratinguri "buy" pentru sase companii de asigurari.
Printre acestea se numara Aegon, care a inregistrat o crestere a valorii actiunilor cu 2,4%, pana la 15,24 euro, Axa, in crestere cu 3,9%, pana la 31,78 euro, Allianz, in crestere cu 3,4%, pana la 156,15 euro si Z?rich Financial, in crestere cu 1,7%, pana la 351,75 franci elvetieni.

ING Group
Si-a reiterat dorinta de a participa la procesul de consolidare a sectorului bancar
A angajat doua banci de investitii, Goldman Sachs si J.P. Morgan, pentru a o consilia privitor la o reorientare strategica
Analizeaza optiunile strategice pe care le are in regiunea Beneluxului cu privire la incheierea unei achizitii importante, insa nu se rezuma la aceasta regiune
Printre posibilele tinte din Benelux se numara Fortis, Dexia si KBC Group
Actiunile sale au crescut in urma anuntului facut
Posibilitatea incheierii unei noi tranzactii cross-border in sectorul serviciilor financiare a impulsionat intreaga piata europeana de actiuni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO