Business Internaţional

Guvernele, cei mai buni clienti ai pietei de capital

14.09.2004, 00:00 12

Morgan Stanley si Goldman Sachs, cele mai mari societati care garanteaza emisiunile de titluri pe piata de capital europeana, considera ca guvernele sunt cei mai buni clienti, relateaza Bloomberg. Afirmatia vine pe fondul declinului activitatii mai profitabile, de intermediere a ofertelor publice initiale lansate de marile corporatii.
Italia a apelat, pe 9 septembrie anul curent, la serviciile celor doua societati cu sediul la New York, pentru a intermedia vanzarea de actiuni in valoare de 7,7 miliarde euro (9,4 miliarde dolari) apartinand companiei de stat Enel. Tranzactia reprezinta cea mai mare oferta de actiuni din lume, din acest an.
Guvernele europene planuiesc sa vanda actiuni ale companiilor de stat, in valoare de circa 21 miliarde dolari, cea mai substantiala suma in peste trei ani.
Comisioanele provenite din intermedierea vanzarilor de actiuni in companii de stat sunt aproximativ cu o treime mai mici decat cele percepute pentru administrarea ofertelor publice de actiuni initate de companiile private.
Pentru restul anului 2004, se estimeaza ca bancile de investitii vor avea un venit de circa 550 milioane de dolari de pe urma garantarii emisiunilor de titluri in Europa. Ofertele publice de vanzare de actiuni care au fost anulate au determinat, din luna martie,  pierderea unor comisioane in valoare de circa 93 milioane dolari, potrivit estimarilor Bloomberg.
Guvernul german pregateste vanzarea unor active in valoare de 10,3 miliarde euro in acest an, si respectiv 15,4 miliarde euro in 2005. Executivul olandez a declarat in luna iulie ca ar putea vinde actiuni ale TPG NV, serviciul postal national, in valoare de 2,2 miliarde euro, pana la sfarsitul lunii septembrie.
"Directia guvernamentala este cea mai vizibila, si probabil va fi disproportionat de mare in ultimele trei sau patru luni ale anului", a declarat John Hyman, in varsta de 39 de ani, seful echipei MOrgan Stanley care administreaza, la Londra, vanzarea de actiuni ale guvernelor europene. "Activitatea legata de clientela guvernamentala este foarte competitiva si genereaza marje mai reduse".
Morgan Stanley, cea de a doua societate de brokeraj din lume, dupa capital, si Goldman Sachs, al treilea jucator de pe piata, vor imparti comisioanele obtinute din vanzarea actiunilor Enel, impreuna cu Merrill Lynch & Co., cea mai mare societate de brokeraj, si banca italiana de investitii Mediobanca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO