Business Internaţional

Guvernul bulgar acorda 204 milioane de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

30.10.2008, 17:46 11

Coalitia de guvernamant a Bulgariei a aprobat un pachet de masuri care sa ajute mediul de afaceri sa traverseze criza financiara internationala, potrivit premierului bulgar Serghei Stanisev, care este in acelasi timp si liderul partidului socialist bulgar, scrie presa bulgara.

Declaratia lui Stanisev a venit in urma unei reuniuni a liderilor partidului pe care il conduce. Premierul a mai anuntat si faptul ca cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernamant s-au pus de acord asupra propunerii de a elabora un program auxiliar de investitii care sa sustina economia Bulgariei. "Prin intermediul acestui program ar putea fi realizate si alte investitii in valoare de 400 de milioane de leva (204 milioane de euro), pe langa investitiile echivalente cu 7% din PIB care au fost deja planificate", a spus premierul.
El a mai adus in discutie si capitalizarea bancii bulgare pentru dezvoltare, care urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare si prin intermediul careia institutia va primi 500 de milioane de leva (256 mil. euro) pentru finantarea creditarii bancilor comerciale.
Stanisev a declarat ca taxele si accizele pentru combustibili nu vor fi majorate in 2009, urmand sa fie create noi zone industriale in diferite regiuni alte tarii. Guvernul bulgar intentioneaza sa majoreze pensiile in doua etape: pe 1 aprilie si pe 1 iulie 2009.
Premierul Stanisev a declarat ca toate detaliile privind masurile economice care urmeaza a fi luate vor fi clarificate in cadrul reuniunii Consiliului de ministri, care a avut loc ieri.
Guvernul de la Sofia a redus estimarile de crestere economica ale tarii pentru anul 2009 cu aproape doua puncte procentuale, pe fondul crizei financiare care va afecta probabil investitiile straine si exporturile.
Vicepremierul Ivailo Kalfin a anuntat ca economia Bulgariei va avea un ritm de crestere de 4,7% anul viitor, mult mai redusa comparativ cu estimarile initiale de 6,5%. Kalfin a adaugat ca economia tarii nu va fi afectata in mod direct de criza financiara din SUA si din Europa de Est, insa a avertizat ca aceasta va incetini probabil exporturile si rata investitiilor straine.
Proiectul de buget pe 2009, aprobat de guvernul bulgar la inceputul saptamanii, are in vedere o scadere a investitiilor cu 12,4%, la nivelul de 6,14 milioane de euro, fata de estimarile pentru 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO