Business Internaţional

Guvernul japonez a cumparat 13 miliarde de dolari sa slabeasca yenul

08.08.2000, 00:00 14



Ministerul japonez de Finante (MF) a dezvaluit ieri ca a vandut circa 1.400 de miliarde yeni (13 mld. $) in aprilie-iunie a.c., in incercarea de opri aprecierea monedei japoneze, al carei parcurs dezavantajeaza puternic exportatorii din aceasta tara.

Declaratia emisa de MF a fost bine primita de populatie, inregistrandu-se o crestere a increderii in aceasta institutie guvernamentala, apreciaza analistii japonezi. Interventia guvernului pe piata valutara are ca scop strangerea fondurilor necesare platii datoriei externe si ar putea genera majorarea contributiei fiscale platita de contribuabili.

Analistii considera laudabila decizia MF de a face publice astfel de detalii si se asteapta la noi declaratii guvernamentale privitoare la analize de piata si date statistice.

"Deschiderea guvernului catre public este un semn bun si va permite populatiei sa inteleaga actiunile MF precum si sa masoare eficienta interventiei acestuia pe piata valutara", a declarat Tisuke Tanaka, strateg pentru filiala din Tokio a Credit Suisse First Boston.

Incepand cu anul trecut, yenul s-a apreciat considerabil, pe fundalul revenirii economice in Japonia si a sperantelor ca economia Statelor Unite va incepe sa isi incetineasca ritmul de expansiune.

Banca Japoniei - agentul Ministerului de Finante in tranzactiile cu valuta, a intervenit de numeroase ori pe piata valutara, pe parcursul anului trecut, pentru a stopa cresterea continua a yenului, care reprezinta o adevarata amenintare la redresarea economica care se arata in Japonia, dupa zece ani de recesiune.

Un purtator de cuvant al MF a declarat ca publicarea acestor informatii face parte din procesul de aliniere a Japoniei la standardele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO