Business Internaţional

Hackerii au postat pe internet informaţii confidenţiale ale angajaţilor instituţiilor UE

Hackerii au postat pe internet informaţii confidenţiale ale angajaţilor instituţiilor UE

Foto Sutterstock

Autor: Andreea Mindrila

11.01.2012, 00:02 1089

Un grup de hackeri a publicat detalii privind cardurile de credit, parole şi adrese de e-mail ale mai multor angajaţi ai mai multor instituţii ale Uniunii Europene precum Parlamentul European, scrie EUobserver.

O listă cu aceste date a fost publicată recent de Anonymous, o reţea de activişti informatici care luptă împotriva a ceea ce ei numesc "Noua ordine mondială".

Printre victime se regăsesc administratori şi oficiali ai Comisiei Europene, ai Eurojust, un organism al UE care luptă împotriva crimei organizate, Serviciului European de Acţiune Externă, Parlamentului European şi Centrului de Politică Europeană (ERC).

EUobserver a discutat la începutul acestei săptămâni cu analistul Amanda Paul de la EPC, care nu ştia că informaţii precum seria cardului său de credit, parole, numărul de telefon, adresa poştală şi de e-mail erau la dispoziţia oricărei persoană care accesa in­ter­netul.

Aproximativ 850.000 de detalii confidenţiale au fost făcute publice după ce hackerii de la Anonymous au spart site-ul centrului de analiză şi securitate Stratfor Global Intelligence, care are foarte mulţi utilizatori. Detaliile cardurilor de credit a aproximativ 75.000 de abonaţi au fost divulgate.

Baza de date compromisă conţine şi 19.000 de adrese de e-mail care au terminaţia .mil, specifică armatei americane, potrivit The Guardian. Lista include şi adresele de e-mail ale 242 de membri din stafful NATO.

"Reputaţia companiei a fost grav afectată", spune Andreas Hartmann, preşedintele departamentului Parla­mentului European pentru drepturile cetăţenilor şi pro­bleme constituţionale.

Mai multe informaţii confidenţiale ale lui Hartmann au fost divulgate, dar el a precizat că a fost atenţionat imediat despre aceasta de "numeroase persoane".

Fred Burton, vicepreşedintele Stratfor, a asigurat abonaţii că vor fi informaţi despre atacul cibernetic primind instrucţiuni despre cum să-şi protejeze datele cu caracter personal. Website-ul companiei nu este încă disponibil, fiind înlocuit de o pagină prin care clienţii sunt anunţaţi că vor fi recompensaţi de o companie parteneră care le va oferi dreptul la un an gratuit de protecţie a datelor de identitate.

Potrivit Anonymous, informaţiile au fost accesate cu uşurinţă de hackeri pentru că Stratfor nu a realizat criptarea de rutină a datelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO