Business Internaţional

Hackerii chinezi au dat lovitura la Camera de Comerţ a SUA. Au avut acces la tot ce era stocat în sistem

Hackerii chinezi au dat lovitura la Camera de Comerţ a SUA. Au avut acces la tot ce era stocat în sistem

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

21.12.2011, 15:47 981

Un grup de hackeri chinezi a spart sistemul de securitate informatic al Camerei de Comerţ a SUA, cel mai important grup de lobby din sectorul american al afacerilor, obţinând acces la toate datele stocate în sistem, inclusiv despre cele trei milioane de membrii, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Foxnews.

Spargerea sistemului de securitate al Camerei de Comerţ reprezintă unul dintre cele mai îndrăzneţe atacuri în ceea ce a devenit o confruntare de rutină între companiile americane şi hackerii chinezi. Operaţiunea complexă, care a implicat cel puţin 300 de adrese de internet, a fost descoperită şi oprită în luna mai, anul trecut, scrie The Wall Street Journal.

Nu se ştie sigur cât din datele compromise au fost văzute de hackeri. Oficialii Camerei au declarat că anchetatorii interni au găsit dovezi că hackerii au vizat în special patru angajaţi ai Camerei care s-au ocupat de politica relaţiilor comerciale cu Asia şi că email-urile trimise timp de şase săptămâni de aceştia au fost furate. Este posibil ca hackerii să fi avut acces la reţea mai mult de un an înainte ca atacul să fie descoperit.

Oficialii SUA suspectează că grupul de hackerii are legături cu guvernul chinez, a firmat o sursă apropiată investigaţiei interne desfăşurate de Camera de Comerţ. Instituţia a aflat despre atacul informatic când FBI-ul a anunţat-o că informaţiile erau furate de servere din China.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al ambasadei chineze din Washington, a declarat că atacurile informatice sunt interzise de legea chineză şi chiar China este o victimă a acestora. Afirmaţia că atacurile împotriva Camerei îşi au originea în China " este lipsită de probe şi dovezi concludente şi este iresponsabilă", a spus acesta, adăugând că problema atacului informatic nu ar trebui "politizată".

Oficialii Camerei au identificat email-urile sustrase şi au aflat că informaţiile aparţinând unui număr mai mic de 50 de membrii au fost compromise. Surse apropiate investigaţiei au spus că în email-uri se precizau numele companiilor şi persoanelor de contact din Cameră, precum şi documente privind politica de comerţ, detalii despre întâlnirile de afaceri şi rapoarte ale călătoriilor de afaceri.

"Un lucru neobişnuit este că cei care au planificat atacul erau foarte experimentaţi, ştiau exact cine suntem, au vizat astfel anumite persoane şi au folosit instrumente avansate pentru a culege aceste informaţii", a declarat David Chavern, director operaţional al Camerei de Comerţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO