Business Internaţional

Hollande în Parlamentul European: Ceea ce ne ameninţă acum nu mai este neîncrederea pieţelor, ci cea a popoarelor

Hollande în Parlamentul European: Ceea ce ne ameninţă...

Autor: Iulian Anghel

05.02.2013, 19:18 704

Preşedintele Franţei Francois Hollande a vorbit astăzi, pentru prima dată de la preluarea funcţiei, în faţa Parlamentului European, la Strasbourg, la două zile distanţă de summit-ul UE care ar trebuie să adopte cadrul financiar multianual 2014-2020.

Publicaţia Le Monde a transcris principalele puncte ale discursului preşedintelui francez, un discurs aşteptat pentru că, în perspectiva summitului de joi, el limpezeşte poziţia Franţei în chestiuni care îi privesc pe toţi ceilalţi membri.

Hollande se va întâlni astăzi la Paris cu cancelarul german Angela Merkel pentru a se pune de acord asupra datelor cheie ale summit-ului UE. (Cei doi vor merge şi la meciul amical de fotbal dintre Franţa şi Germania desfăşurat pe Stade de France)

Iată principalele idei subliniate de Hollande în faţa parlamentarilor.

@ De prea multă vreme Europa se îndoieşte de ea. Deciziile în UE se iau prea greu, interesul naţional este pe cale să prevaleze asupra interesului european. Ceea ce ne ameninţă acum nu mai este neîncrederea pieţelor, ci cea a popoarelor.

@ Să facem economii, da, dar să slăbim economia, nu! Economia Europei nu  trebuie sacrificată pentru austeritate.

@ E nevoie de un buget al zonei euro (idee respinsă de Germania) .

@ Zona euro ar trebui să-şi creeze un mecanism de politică valutară care să protejeze moneda europeană de mişcări iraţionale – cu referire la întărirea puternică a euro în faţa dolarului care sumbinează exporturile şi, deci, creşterea economică.

@ Europa lasă euro vulnerabil la mişcări iraţionale într-o direcţie sau alta. O uniune monetară trebuie să aibă o politică privind cursul de schimb, altfel ajunge la o rată care nu are prea mare legătură cu situaţia reală a economie.

@ Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să rămână independentă, iar sistemul monetar internaţional ar trebui reformat pentru a proteja mai bine interesele economice europene.

@ Ţările cu exporturi solide, precum Germania şi ţările nordice trebuie să stimuleze cererea internă pentru a crea o balanţă comercială mai corectă în interiroul UE.

@ Franţa nu va accepta reducerea sumelor destinate agriculturii (prin Planul Agricol Comun) în exerciţiul financiar 2014-2020 şi nici reducerea bugetului de cercetare-dezvoltare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO