Business Internaţional

Ikea introduce taxa pentru tranzactiile derulate cu carti de credit

02.09.2004, 00:00 13



Retailerul de mobila Ikea a introdus o taxa de 70 de pence pentru clientii care folosesc cartile de credit in tranzactiile cu compania.



La momentul actual, o treime din vanzarile Ikea se realizeaza prin intermediul cartilor de credit, ceea ce inseamna ca producatorul plateste comisioane de aproape 3,5 milioane de lire sterline operatorilor bancari, potrivit declaratiilor oficialilor Ikea preluate de BBC News.



Reprezentantii gigantului suedez au precizat ca taxa reprezinta "o miscare pentru un pret mai just" iar clientii vor beneficia de pe urma preturilor mai scazute care vor rezulta ca urmare a acestei masuri.



Totusi, multi clienti privesc decizia ca fiind "nepotrivita si derutanta". "Se poate observa deja o anumita stare de confuzie in randul clientilor, dupa anuntarea deciziei de catre conducerea Ikea", afirma Mike Nylor, reprezentant al Asociatiei Consumatorilor.



In situatia reglementarilor prezente, companii ca Visa si MasterCard primesc in medie 70 de pence pentru fiecare tranzactie prin intermediul cartilor de credit.



"Economisind banii care in situatia prezenta merg catre operatorii de carti de credit ne va aduce o sursa prin care vom putea reduce preturile intr-o maniera chiar mai agresiva" spune Garry Deakin, purtator de cuvant la Ikea.



"Reducerile suplimentare de pret vor fi certificate de catre auditorii nostrii independenti ca fiind peste sau sub reducerile noastre obisnuite - clientii vor simti efectele benefice ale acestei mutari in saptamanile sau lunile viitoare. Singurii care vor pierde ca urmare a acestei decizii vor fi jucatorii de pe piata cartilor de credit."



Insa, purtatorul de cuvant al Asociatiei Consumatorilor a declarat BBC News Online ca taxa constituie o "schimbare nepotrivita". "Va fi aproape imposibil de sesizat daca aceasta taxa va determina intr-adevar o scadere in nivelul preturilor. Ceea ce putem spune cu certitudine este ca decizia celor de la Ikea a creat o stare de 'confuzie' in randul clientilor" a adaugat Naylor.



In aceasta decizie este posibil ca un cuvant important sa fi avut si patronul grupului Ikea, Ingvar Kamprad, cunoscut pentru inclinatia sa pentru o rationalizare dusa la extrem a cheltuielilor. Kamprad, care ocupa locul 13 intr-un top al celor mai bogate persoane din lume, cu o avere de 15 mld. euro, potrivit revistei Forbes, si-a creat o imagine de persoana avara, care conform spuselor lui nu ii displace, ci dimpotriva, o considera un compliment, el considerand ca ar fi de dorit ca exemplul sau de a controla sever orice cheltuiala sa se extinda la toate nivelele companiei. Stilul sau spartan de viata a constituit un exemplu care a ghidat intregul personal al firmelor Ikea din 43 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO