Business Internaţional

Immoeast a strans 2,8 miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est

Immoeast a strans 2,8 miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est

Immoeast este cel mai mare dezvoltator de real estate din Europa Centrala si de Est

23.05.2007, 16:56 18

Fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrala si de Est, si-a majorat capitalul social cu peste 2,8 mld. euro pentru a finanta programul de investitii de 6 mld. euro care vizeaza proiecte in Europa de Sud-Est, in special in Romania. Immoeast detine 40 de proprietati in Romania. Emisiunea fusese de 3 mld. euro.
Capitalizarea fondului a ajuns astfel la 8,6 miliarde de euro, ceea ce plaseaza Immoeast intre primele trei mari companii imobiliare din Europa, a anuntat investitorul austriac. In acelasi timp, aceasta reprezinta cea mai ampla majorare de capital realizata vreodata de o companie europeana de real estate.
Immoeast a emis aproape 279 milioane de actiuni noi, care au fost subscrise la un pret de 10,2 euro pe titlu.
Actiunile vor fi listate la bursa din Viena incepand cu 24 mai si de asemenea pe piata de capital din Varsovia, incepand cu 25 mai. "Avem operatiuni in Europa de Est, dar pana acum actiunile noastre nu au fost listate pe bursa unei tari in care desfasuram activitati. Bursa de la Varsovia este cea mai atractiva piata din regiune. Am ales Polonia pentru perspectivele solide ale pietei sale de capital. In plus, peste 17% din totalul investitiilor noastre sunt in Polonia. A venit timpul sa le oferim investitorilor polonezi oportunitatea de a investi direct in Immoeast", a declarat Karl Petricovics, presedintele Immoeast, citat de Warsaw Business Journal.
Immoeast va fi a cincea mare companie listata pe bursa din Varsovia si cel mai mare dezvoltator listat aici. "Fondurile obtinute din majorarea capitalului Immoeast finanteaza programul de investitii stabilit pentru anul fiscal 2007-2008, care totalizeaza sase miliarde de euro. Punctul central al investitiilor va fi Europa de Sud-Est, in mod special Romania", se arata intr-o declaratie a fondului.
Immoeast investeste in trei tipuri de proiecte: achizitioneaza cladiri deja existente, realizeaza propriile dezvoltari si se implica in alte proiecte ca actionar minoritar. Compania isi va majora numarul de proiecte de dezvoltari, acestea urmand sa reprezinte 66,2% din proiectele Immoeast. Achizitiile vor reprezenta 24,9%, iar parteneriatele strategice 8,9%. Proiectele comerciale vor reprezenta cea mai mare parte a activitatilor fondului in acest an, de aproximativ 61,1%. Din acestea, birourile vor reprezenta 30,3%, proiectele logistice si rezidentiale 5,2%, respectiv 3,5%. In urma finalizarii acestui program de investitii, valoarea activelor imobiliare ale Immoeast va creste de la 7,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii ianuarie 2007, la peste 12 miliarde de euro. Petrovics a declarat ca Immoeast este gata sa arate investitorilor cum isi investeste banii, ca dovada de transparenta.
Conform lui Petrovics, peste 66% din programul de investitii de 6 miliarde de euro vor viza Europa de Sud si Est, in timp ce restul de 33% se vor indrepta catre Polonia, Ungaria siCehia. Polonia va fi in continuare o piata cheie pentru Immoeast.
In Romania, Immoeast detine 40 de proiecte totalizand 2,13 milioane de metri patrati. Printre cele mai importante se numara Iride Business Park, Polus Center Cluj si Polus Center Constanta.
De la inceputul acestui an, fondul a realizat pe piata romaneasca achizitii in valoare de peste 400 mil. euro, cea mai importanta tranzactie fiind preluarea de la Trigranit, printr-un contract de tip "forward-purchase" a centrului comercial Polus Center Constanta, pentru care fondul va plati o suma de 210 mil. euro. Immoeast a anuntat anterior ca dispune, pana in anul 2010, de un buget de 731 mil. euro pentru achizitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca, astfel ca valoarea portofoliului din Romania va creste in urmatorii trei ani la 2,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO