Business Internaţional

In asteptarea reducerii dobanzii

04.12.2002, 00:00 8

In asteptarea sedintei de maine a Bancii Centrale Europene (BCE), pietele financiare si guvernele europene estimeaza o decizie de reducere a ratei dobanzii de referinta a zonei euro cu 0,25, pana la 0,5 puncte procentuale, de la nivelul de 3,25 % care a fost mentinut de mai bine de un an.
Conform rezultatelor unui studiu publicat saptamana trecuta de Reuters, 37 de analisti economici din cei 57 intervievati mizeaza pe o reducere a principalei rate a dobanzii cu jumatate de punct procentual, pentru a evita stagnarea economiei, iar 16 au spus ca reducerea va fi de doar un sfert de punct procentual. Expertii bancii HSBC afirma ca scaderea dobanzii de referinta in urma sedintei BCE de maine ar putea fi urmata de reduceri suplimentare pe parcursul anului urmator, care ar cumula o scadere de circa 0,75% in 2003.
Pe 7 noiembrie, cand Rezervele Federale americane au redus rata dobanzii de referinta cu jumatate de punct procentual, in ciuda asteptarilor generale privind o decizie similara, Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat sa-si mentina rata de refinantare la 3,25%, demonstrand ca prioritatea sa de baza ramane inflatia persistenta. Decizia de atunci de a nu rectifica rata de referinta a dus la aprecierea monedei unice europene in raport cu dolarul, si declaratii din partea oficialilor Comisiei Europene au semnalat imbunatatirea pe termen mediu a climatului general de evolutie a preturilor.
In afara ratei dobanzii, singura statistica europeana care va influenta evolutia pietelor financiare saptamana viitoare va fi prima estimare a produsului intern brut din cele douasprezece tari ale zonei euro, pentru al treilea trimestru al anului.
Ministrii europeni din tarile ce fac parte din zona comuna au insa de solutionat zilele acestea probleme legate de pactul de stabilitate, luand in discutiile propunerile de modificare venite din partea Comisiei Europene. Dupa ce a calificat acest document ca fiind unul "stupid" datorita rigiditatii sale, Romano Prodi, presedintele Comisiei de la Bruxelles, a avansat cinci propuneri de modificare ce vor aduce mai multa flexibilitate tratatului ce sta la baza crearii Unuiniii Europene si care a fost aspru criticat din cauza incapacitatii sale de a lua in considerare realitatea economica prezenta.
In ceea ce priveste rigoarea, Comisia este in favoarea cresterii severitatii fata de statele care nu asi reduc datoria publica sub plafonul de 60% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, autoritatile de la Bruxelles au revenit asupra exigentei privind obligatia de reducere anuala a deficitului structural cu 0,5% din PIB si intentioneaza sa sanctioneze orice relaxare a politicilor bugetare in perioade de expansiune economica.
In privinta flexibilitatii, autoritatile de la Bruxelles ofera posibilitatea statelor de buna credinta de a incalca cate putin limita deficitului bugetare, cu conditia ca acest lucru sa se justifice prin reformele structurale intreprinse. Cu ocazia intalnirii care s-a incheiat ieri, ministrii de finante europeni au mai fost confruntati cu un alt caz crucial aflat in discutie de mai multi ani si care risca a se finaliza cu un esec rasunator: armonizarea normelor de impozitare a economiilor.
Pietele financiare vor avea in continuare un alt subiect de preocupare: situatia somajului din Statele Unite care au fost difuzate la sfarsitul saptamanii trecute. Aceste date vor permite comparatii care sa arate daca prima putere economica a lumii este pe calea relansarii promise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO