Business Internaţional

În Orientul Mijlociu până şi bogaţii protestează

În Orientul Mijlociu până şi bogaţii protestează

Autor: Livadariu Andreea

17.02.2011, 23:30 44

Deşi este o ţară bogată, Bahrainul se confruntă cu protesteviolente precum cele care i-au dărâmat pe liderii Egiptului sauTunisiei, ţări care sunt însă mult mai sărace.

PIB-ul/capita în Bahrain este de 19.641 de dolari, comparativ cu2.700 de dolari în Egipt sau 4.150 de dolari în Tunisia.

O situaţie similară este şi în Libia, ţară bogată în petrol,unde indicatorul este de 12.000 de dolari.

"Nu se poate vorbi de teoria conspiraţiei, adică de implicareaagenturilor străine, chiar dacă motivaţia protestelor nu pare clarăla o primă vedere", este de părere analistul politic CristianPârvulescu.

"Istoria ne-a arătat că niciuna din revoluţiile americană,chineză, rusă ori franceză nu a beneficiat de un program politicfoarte închegat, elitele avansând pretenţii eclectice."

Protestatarii din ţările nord-africane şi din Orientul Mijlociucer acelaşi lucru, plecarea celor aflaţi la conducerea ţărilor dezeci de ani, chiar dacă motivele pentru care fac acest lucrudiferă.

În Egipt şi Tunisia cauzele revoltelor populare au fost lipsaoportunităţilor economice şi şomajul ridicat, în timp ce în Bahrainproblemele izvorăsc din faptul că populaţia este în proporţie de70% şiită, în timp ce conducerea ţării este sunită.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO