Business Internaţional

Inca un producator de otel confirma tendinta mondiala de reducere a productiei

06.07.2005, 18:03 169

Producatorul japonez de otel JFE Steel continua strategia competitorilor sai si reduce productia de otel din cauza stagnarii cererii din China, relateaza BBC News.

Gigantii europeni Mittal Steel, Arcelor si Thyssenkrupp au anuntat saptamana trecuta reducerea productiei pentru a preveni o criza in oferta de otel de la nivel global. Cu toate ca productia de otel a Chinei este in crestere, s-a incetinit ritmul de crestere al cererii. Acest ritm lent se datoreaza interventiei guvernului de la Beijing de a controla cresterea economica din domeniul constructiilor de cai ferate.

JFE Steel a declarat ca a luat aceasta masura pentru a rezolva problema dezechilibrelor dintre cerere si oferta. China a impus saptamana trecuta o taxa de 17% la exporturile de otel de calitate ridicata pentru a limita impactul cererii chinezesti asupra pietei mondiale si a preveni tensiunile in comertul international.

Surplus de otel

China este cel mai mare producator si consumator de otel. Centrul de Cercetare si Dezvoltare al Chinei preconizeaza o crestere a productiei de otel pe anul 2005 cu 17,7%, fata de nivelul de 348 de milioane de tone de otel, realizat in 2004. Conform acestei institutii, cererea se va mari cu 10,2%, pana la 305 milioane de tone, creand un surplus de 43 de milioane de tone de otel.

"Cererea din China scade ca urmare a deciziei guvernului chinez de a reduce investitiile, intr-un moment in care productia e in crestere", a spus Hajime Bada, presedintele JFE.

Mittal Steel, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a anuntat ca-si va micsora productia pe al treilea trimestru al anului 2005 cu un milion de tone, dupa ce a realizat o reducere asemanatoare in perioada aprilie-iunie 2005.

Mittal, compania cu sediul in Olanda, a declarat ca a luat aceasta masura "pentru a restaura echilibrul dintre cererea si oferta globala".

Din luna aprilie a acestui an, grupul francez Arcelor si-a redus productia europeana de otel cu 20%, deoarece scaderea cererii a determinat acumularea unui nivel prea mare al stocurilor.

Si compania germana Thyssenkrupp a decis o micsorare a productiei europene de otel cu 20 de procente, sau 120.000 de tone, in perioada iulie-septembrie 2005.

Producatorul anglo-olandez de otel Corus a anuntat ca va accelera ritmul reducerilor, la 160.000 de tone pe luna, fata de reducerile de 70.000 de tone pe luna facute in trimestrul al doilea. "In Europa, activitatile slabe din sectorul constructiilor si cel al automobilelor, in prima jumatate a anului 2005, combinate cu cresterea importurilor, au afectat eforturile de limitare a cresterii stocurilor, fenomen aparut in ultima parte a anului trecut", se arata intr-un comunicat de presa al companiei Corus.

Preturile la otel pe piata chinezeasca au inregistrat o scadere dramatica. Pe piata din China, preturile la otel pe 2005 au scazut cu 20% fata de cele inregistrate in 2004.

Cererea de otel de pe piata chinezeasca a modificat mult preturile otelului la nivel mondial. Preturile produselor siderurgice s-au dublat anul trecut, de la 300 de dolari (252 de euro) in ianuarie 2003, la 700 de dolari (588 de euro) in august 2004, o data cu boomul economic din China care a atras materii prime din intreaga lume - atingand niveluri record in a doua jumatate a anului. Din cauza scaderii cererii de otel din China, preturile la nivel mondial au urmat acelasi trend descendent.

Eurofer, federatia europeana a producatorilor de otel, a anuntat luna trecuta ca se asteapta la o crestere a consumului real cu numai 1,2% in 2005, in comparatie cu avansul de 2,8% din 2004. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO