Business Internaţional

incalzirea globala ar putea topi profiturile companiilor

28.03.2006, 00:00 18

Un grup de specialisti in probleme de mediu si investitori pune in lumina companiile care sunt pregatite pentru schimbarea climatica.

Investitorii pe termen lung iau in considerare impactul semnificativ pe care incalzirea globala il va avea asupra performantelor financiare ale portofoliilor diverselor companii, scrie Fortune.

Companii ca General Electric, DuPont, Cinergy, American Electric Power, BP, Toyota si Honda acorda o atentie deosebita riscurilor si oportunitatilor pe care le implica fenomenul de schimbare a climei.

In acest sens, reprezentantii acestor companii considera ca vor fi mai bine pregatiti pentru a intampina schimbarile climaterice daca actionarii si membrii consiliilor executive vor acorda o atentie sporita acestei probleme.

Exxon Mobil, Dominion Power, Sempra Energy, Nissan, BMW si Volkswagen fac parte insa din randul grupurilor care amana abordarea problemei schimbarii climatice. Aceasta lipsa de interes ar putea avea ca efect periclitarea echilibrului financiar al acestor companii.

Acestea au fost concluziile unui raport care a avut ca subiect capacitatea de competitie a primelor 100 de companii din lume, intr-un mediu "constrans de carbon". Prin aceasta se intelege o lume in care emisiile gazelor de sera sunt controlate, asa cum se intampla in Europa si Japonia.

Expertii preconizeaza ca o masura similara va fi adoptata in curand si in Statele Unite.

Raportul in cauza a fost intocmit de un grup numit Ceres, alcatuit din specialisti pe probleme de mediu si investitori institutionali. Acestia din urma, care detin active in valoare de 3.000 de miliarde de dolari (2.480 mld. euro) includ fondurile de pensii publice, fonduri mutuale care-si aleg investitiile in functie de implicarea sociala a companiilor respective si investitori religiosi.

"Schimbarea climei nu mai reprezinta o problema care poate fi ignorata, intrucat implica o serie de riscuri si oportunitati", a declarat Mindy Lubber, presedintele Ceres.

Sustinerea politica pentru controlarea emisiilor gazelor de sera castiga din ce in ce mai mult teren in Congresul si guvernul federal al Statelor Unite.

Senatorul american John McCain si guvernatorul statului New York, George Pataki, se numara printre cei care sprijina aceste demersuri. De partea lor se afla mai multi directori executivi, printre care si Jeffrey Immelt, CEO-ul General Electrics, si Jim Rogers, CEO-ul Cinergy.

Riscurile incalzirii globale sunt demne de luat in seama. In conditiile in care temperaturile sunt in continua crestere, ghetarii se topesc, iar furtunile au devenit din ce in ce mai puternice, este evident ca industriile alimentara, forestiera si piscicultura vor fi grav afectate.

Costurile provocate de catastrofele naturale au depasit in 2005 suma de 186 de mld. euro. In 2004, aceste costuri nu au fost mai mari de 97 mld. euro, conform datelor furnizate de agentia de asigurari Swiss Re.

"Incalzirea globala s-a transformat dintr-o problema care ar putea sa ne afecteze nepotii in una care ar putea periclita definitiv conditiile economice si sociale ale lumii in care traim", a spus unul dintre directorii Swiss Re.

Grupul Ceres a intocmit in 2003 un chestionar in randul a 20 de firme. In urma acestui chestionar, a reiesit ca majoritatea erau prea putin preocupate de problema schimbarii climei. De atunci, companiile au devenit mai responsabile si au adoptat noi strategii prin care sa combata efectele incalzirii globale.

Astfel, initiativa General Electric, denumita "EcoMagination", include pana in 2010 o investitie in valoare de 1,24 mld. euro in tehnologie ecologica. Totodata, reprezentantii General Electric considera ca vanzarea turbinelor eoliene, a locomotivelor si motoarelor ecologice poate fi foarte profitabila.

In randul companiilor care s-au aliniat la tendintele promovate de Ceres se numara Ford Motor, Chevron si American Electric Power. Astfel, Chevron intentioneaza sa investeasca in sursele alternative de energie si sa reduca emisiile de gaze, in timp ce American Electrical Power va elabora primul sistem in care carbunele va fi inlocuit.

DuPont are deja emisii de gaze cu 72% mai mici decat avea in 1995. Astfel, compania a trecut la producerea izolatiilor Tyvek sau a materiilor prime pe baza de porumb, care vor inlocui plasticul produs din petrol.

"Deja am economisit o suma importanta de bani prin aceste demersuri", a declarat William K. Reilly, directorul Agentiei de Protectie a Mediului din SUA.

Mindy Lubber a declarat ca, la nivel european, companiile cu rezultatele cele mai bune pe sectorul petrolului si gazelor naturale au fost BP si Royal Dutch Shell. In Asia, Toyota si Honda au obtinut cele mai bune rezultate pe piata producatorilor de automobile.

In aceste conditii, firmele americane vor trebui sa se mobilizeze pentru a putea face fata acestui mediu competitiv.

ExxonMobil a primit critici din partea lui Meredith Miller, adjunct la trezoreria de stat din Connecticut, intrucat oficialii companiei au refuzat in repetate randuri sa participe la intalnirile organizate pentru aceasta problema. Anul trecut, aproape 30% din actionarii Exxon au inaintat oficialilor companiei o propunere prin care sa se reduca emisile de gaze in statele care au adoptat Protocolul Kyoto. Adoptarea unei asemenea masuri nu a fost considerata necesara. Ca o replica la aceasta problema, Paramount Classics va scoate in luna mai o productie intitulata "The Inconvenient Truth". Acest documentar va trata cruciada coordonata de Al Gore in vederea stoparii incalzirii globale.

In concluzie, se ridica urmatoarea intrebare: cat timp va mai dura pana cand corporatiile americane vor raspunde initiativelor Ceres?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO