Business Internaţional

Indian Motorcycle revine n forta

29.07.2004, 00:00 28

Constructorul american de motociclete Indian Motorcycle, care surclasa odata n vanzari rivalul Harley Davidson, este acum revitalizat de Stephen Julius, antreprenorul anglo-italian specializat n preluarea si revigorarea brandurilor cu probleme, scrie Financial Times.
Prin Stellican, compania londoneza pe care o detine, acesta a achizitionat contra unei sume ramase nedezvaluite marcile si drepturile de proprietate intelectuala a firmei californiene falimentare.
El intentioneaza sa relanseze venerabilul brand, si sa construiasca o noua fabrica n SUA. Aceasta achzitie ste ultima dintr-o serie de investitii de mare anvergura pe care Julius le-a facut n branduri simbol ajunse la ceasuri grele. A cumparat, a facut mai prosper si dupa aceea a vandut Riva, producatorul italian de ambarcatiuni sinonim cu filmul La Dolce Vita. 
Mai tarziu, a cumparat Chris Craft, rivalul american al companiei  Riva, si l-a facut profitabil aducandu-l din nou pe piata ambarcatiunilor cu motor. Tot Julius a fost primul care a cumparat un club de fotbal italian de pima divizie, Vicenza.
Acesta a afirmat ca a tintit Indian Motorcycle dupa ce a vazut n Financial Times un anunt potrivit caruia compania urma sa fie scoasa la licitatie. "Sunt fascinat de brandurile cu traditie care s-au ratacit, dar cred ca pot fi lansate napoi pe piata. Pentru lumea motocicletelor, acest brand este precum Chris-Craft n lumea barcilor".
Fondat n 1901, n Massachusetts, cu doi ani mai devreme decat Harley Davidson, compania a devenit un lider pe piata americana si s-a mentinut vreme de 50 de ani avand 50% din piata, si un puternic rol de pionerat. Firma  a ntampinat greutati, a fost declarata in faliment n 1953. Renasterea s-a produs n 1998 n California, dar s-a lichidat anul trecut.
Julius pare ncrezator n soarta producatorului, desi nu si propune sa depaseasca Harley Davidson. "Sunt doua oportunitati pentru noi: oameni care nu vor o Harley si oameni cu Harley care vor sa si cumpere si un alt model", a explicat el. 
Piata SUA pentru motoare puternice - peste 900 cmc- depaseste 4 miliarde de dolari anual. La un pret ntre 12.000$-25.000$ fiecare, motocicletele au nceput sa atraga din ce n ce mai multi avocati si bancheri.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO