Business Internaţional

Inflatie de peste 2% in toate tarile zonei euro

21.08.2000, 00:00 11



Preturile de consum in zona euro au crescut cu 2,4% in luna iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa s-au mentinut la acelasi nivel comparativ cu luna precedenta, a anuntat vineri Oficiul European de Statistica Eurostat.

Reuters noteaza ca este prima data de la lansarea monedei unice europene cOnd toate cele 11 state ale zonei euro, plus Grecia, care se pregateste de aderare in 2001, au avut rate ale inflatiei de 2% sau peste 2% - plafonul limita stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE).

In iulie 1999, rata anualizata a inflatiei se ridica la 1,1%.

Aceste rezultate mentin perspectiva unei majorari a ratei dobOnzii de refinantare de catre BCE cu 50 de puncte de baza, fie la 14 septembrie, fie chiar mai devreme.

Analistii considera ca este posibil ca inflatia in zona euro, alimentata de deprecierea euro si de cresterea pretului petrolului, sa nu-si fi atins inca maximul.

David Mackie de la JP Morgan apreciaza ca inflatia in zona euro pe luna august, care va fi anuntata la 18 septembrie, ar putea atinge 2,5%. "Exista perceptia crescOnda potrivit careia inflatia se va mentine la un nivel ridicat pOna la sfOrsitul anului", afirma Mackie.

In pofida deficitului comercial record de 30,62 miliarde de dolari inregistrat de SUA in luna iunie, dolarul american nu a dat semne de slabiciune. Dimpotriva, euro a pierdut vineri peste un procent fata de cursul stabilit pe piata de la New York in ziua precedenta, ajungand la o rata de schimb de 0,906$.

In cele 15 state membre ale Uniunii Europene, rata inflatiei a urcat de la 2,1% in iunie, la 2,2% in iulie.

Cele mai ridicate nivele ale ratei inflatiei au fost inregistrate de Irlanda (5,9%), Luxemburg (4,7%) si Spania (3,7%). Rata inflatiei cea mai redusa a fost consemnata in Marea Britanie (1%), Suedia (1,3%), Germania, Franta si Austria (2%).

"Comparativ cu luna iunie, rata inflatiei a crescut in noua state membre ale Uniunii Europene, a scazut in cinci si a ramas la acelasi nivel intr-o singura tara-Marea Britanie", potrivit Eurostat. Comparativ cu luna iulie 1999, cele mai puternice cresteri au fost inregistrate de Luxemburg (de la -0,3% la 4,7%), Austria (de la 0,3% la 2%) si Suedia (de la 0,2% la 1,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO