Business Internaţional

inmultirea managerilor cu functii in mai multe board-uri, pusa sub semnul intrebarii

31.03.2006, 00:00 13

Numarul directorilor care detin functii in mai multe consilii de administratie a crescut puternic in ultimii ani.

Cum multi directori executivi continua sa detina functii in mai multe consilii de administratie, companiile si consultantii se intreaba daca o parte din acestia nu sunt prea implicati sau foarte distrasi, scrie Wall Street Journal Europe.

In timp ce discutiile asupra subiectului directorilor prea ocupati sunt vechi, problema directorilor implicati in mai multe consilii persista pentru ca multi activeaza in consiliile companiilor private sau din afara Americii, companii care sunt greu de depistat, multi sunt vazuti drept exceptii pen-tru faptul ca si-au castigat locul prin propriile puteri.

Institutional Shareholder Servicies, cea mai puternica organizatie de consiliere a actionarilor, considera ca directorii executivi care activeaza in mai mult de trei consilii de administratie si directorii neexecutivi care activeaza in mai mult de sase consilii de administratie ar trebui demisi. ISS planuieste sa recomande concedierea a mai mult de 100 din cei ce incalca regulile pe perioada imediat urmatoare.

Oricum, datele furnizate de Corporate Library, o firma de cercetari de piata, crede ca numarul de 100 de manageri demisi ar fi prea mic. Din bazele de date a 2.100 de companii publice, private si din afara SUA, Corporate Library a gasit 2.676 de posturi de directori la companiile americane care sunt detinute de persoane care mai ocupa cel putin inca doua posturi asemanatoare. Unii directori executivi depasesc cu mult aceasta marja, incluzandu-l aici si pe managerul de fonduri private Thomas Lee, despre care se stie ca activeaza in 10 consilii, si pe Claudio Gonzales, director si presedinte a Kimberly-Clark, care activeaza in 13 consilii de conducere.

Argumentul impotriva directorilor mult prea ocupati este unul evident: au mult prea putin timp si atentie pentru fiecare din posturile detinute, ceea ce este o problema daca luam in considerare standardele guvernamentale ridicate impuse de noua lege Sarbanes-Oxley si de procesele recente. In timp ce companiile tin cont de prezenta in post, directorii mult prea ocupati incep sa ramana in urma cu rapoartele pentru intalniri si incep sa aiba o prestatie din ce in ce mai slaba.

Acest subiect s-a complicat si mai mult pentru faptul ca multi vad directorii executivi ce conduc companii private drept o exceptie. "Nu analizam companiile private din cauza lipsei de transparenta asupra acestui subiect", a declarat vicepresedintele executiv al ISS, Pat McGurn. El a adaugat ca ISS urmareste posturile de directori de la companiile din afara Americii, dar pentru faptul ca subdiviziile lor aplica o politica diferita, legislatia americana se aplica numai managerilor companiilor publice.

Annalisa Barett, asociat principal la Corporate Library, a declarat ca a ajuns la concluzia ca nu conteaza faptul ca un director se afla in prea multe consilii de administratie, dar ca va continua sa sintetizeze aceste date.

Alte exceptii sunt directorii care au obtinut aceste posturi prin propria munca si implicare. McGurn a declarat ca ISS a determinat ca cei mai multi din directorii cu prea multe functii sunt adeseori sefii unor fonduri de investitii sau fonduri private.

"Daca aceste posturi au fost castigate prin lupte stranse sau daca sunt in acel post pentru ca detin actiuni la respectivele companii, acestia sunt oameni care muncesc acolo unde si-au investit banii, si sunt mai productivi decaat cei ce detin posturi asemanatoare doar pentru salariu".

Thomas Lee, spre exemplu, este director executiv la Thomas Lee & Partenerii. Conform unui apropiat al Warner Music, Lee detine o functie de conducere in aceasta companie, este, de asemenea, presedintele consiliului de administratie la propria firma si face parte si din consiliul firmelor Smith&Wollensky Restaurant Group, Vertis-Holdings si Miller Import. De asemenea, directorul de 61 de ani este membru in consiliul de consultanta al JP Morgan. Mai detine posturi la Lincoln Center, la Muzeul de Arta Moderna, la Centrul medical NYU, la Universitatea Rokefeller si Muzeul American de Arta. Purtatorul de cuvant al lui Lee nu a putut sa prezinte o lista actuala a posturilor detinute de acesta. In cele din urma rezultatele vor fi cele care vor determina daca acesti manageri s-au supraestimat. Spre exemplu, Russell Wilkerson, purtatorul de cuvant al General Electric, a declarat ca Claudio Gonzales face parte din 11 consilii de administratie, dar nu crede ca exista o problema pentru ca acesta este "un membru extrem de devotat si implicat" care are o prezenta record in 2005, de 100%.

In paralel cu functia de la GE, Gonzales este de asemenea director la America Movil, Grupo Carso, Grupo Alfa, Grupo Mexico, Grupo Tlevisa, Home Depot, Kellog., Fondul Mexico, Investment of America si Kimberly Clark, in timp ce inca isi pastreaza slujba principala la divizia mexicana.

Pana in mai 2005 el a fost si director al Unilever. Aceasta lista nu a putut fi confirmata insa de catre purtatorul de cuvant al lui Gonzales.

Wilkerson afirma ca in ciuda regulii aplicate de GE, conform careia se limiteaza numarul de functii paralele pe care le detine un director, Gonzales a fost scutit de acest criteriu pentru ca detine functia de 13 ani, cu mult inainte de crearea regulii.

ISS sprijina de asemenea supravegherea directorilor in functie de performante. McGurn a declarat ca ISS nu recomanda demiterea directorilor cu multiple angaja-mente decat in cazul in care apar probleme sau actiunile companiilor in cauza sunt in scadere. "Clientii nostri prefera sa pastreze optiunea demiterilor in cazul in care performantele sunt slabe", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO