Business Internaţional

Într-un singur an, criza a doborât şase guverne din UE. Vedeţi aici victimele

Într-un singur an, criza a doborât şase guverne din UE. Victimele

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

09.11.2011, 11:39 529

Brian Cowen - Este prima victimă a crizei datoriilor din Europa. Ajuns în fruntea "Tigrului celtic" în 2008, în vreme ce ţara sa intra în recesiune, Cowen şi-a pierdut postul în februarie 2011, la câteva luni după ce a negociat cu UE şi FMI un plan de salvare considerat de irlandezi drept o "umilire" Alegerile legislative anticipate au sancţionat foarte dur partidul lui Cowen, Finna Fail (centru dreapta), stâlp al vieţii politice irlandeze. Numărul deputaţilor acestui partid a ajuns la un sfert, în vreme ce Brian Cowen s-a retras din viaţa politică. Succesorul său, Emda Kenny din partidul Fine Geal (centru dreapta) a fost aleasă cu promisiunea de a negocia un plan de salvare mai onorabil.


Jose Socrates - primul ministru portughez a demisionat în martie 2011 ca urmare a respingerii de către Parlament a unui al patrulea plan de austeritate în mai puţin de un an, în încercarea de a aduce pe linie de plutire finanţele publice ale ţării. Cu 28% din sufragii obţinute la alegerile legislative anticipate din iunie 2011, Partidul Socialist al lui Jose Socrates a înregistrat o derută severă. Portughezii au votat masiv pentru un partid de dreapta şi l-au adus pe liderul acestuia Pedro Passos Coleho la putere. Paradoxul acestor alegeri a fost că dreapta a promis o rigoare bugetară şi mai drastică decât socialiştii. În vară, noul guvern a adoptat un plan de austeritate "şi mai ambiţios" decât cel al Troicii - FMI, UE şi BCE. Portugalia a solicitat ajutor internaţional în luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO