Business Internaţional

BCE dă o palmă Ungariei: Legislaţia bancară care permite debitorilor să plătească creditele la curs preferenţial nu este pe placul UE

BCE dă o palmă Ungariei: Legislaţia bancară care permite debitorilor să plătească creditele la curs preferenţial nu este pe placul UE

Autor: Adrian Voicu

08.11.2011, 18:56 442

După ce Ungaria a adoptat o lege prin care forţează băncile să accepte pierderile înregistrate prin diferenţa de curs de clienţii care au făcut credite ipotecare în monedă străină, acum Banca Centrală Europeană atacă această lege, scrie Financial Times.

Conform unui comunicat al BCE, înainte de a aproba legile cu privire la creditarea în moneda străină Budapesta nu s-a conformat cerinţelor băncii centrale timpul de răspuns fiind insuficient pentru o analiză detaliată a acestor schimbări.

Guvernul ungar a depus o schiţă a legislaţiei Băncii Centrale Europene la 19 septembrie, în aceeaşi zi aceasta fiind adoptată de parlament, cu doar 10 zile înainte ca aceasta să îşi facă simţite efectele.

În comunicat, BCE atenţionează că ar "aprecia dacă ministerul economiei ar da BCE mai mult timp în viitor pentru a permite băncii să se exprime".

În privinţa legislaţiei adoptate de parlamentul ungar, BCE şi-a exprimat temerile privind efectele acesteia asupra băncilor. Astfel, permisiunea ca creditaţilor să li se permite să înapoieze creditele la o rată de schimb fixă, sub cea a pieţei, "creează o situaţie care poate slăbi substanţial stabilitatea sistemului bancar". De asemenea, pierderile ar putea lovi în capitalul băncilor din Ungaria şi în capacitatea acestora de a înregistra profit, cu efecte asupra băncilor-mamă care controlează 60% din sectorul bancar din Ungaria, totul putându-se termina cu reducerea expunerii acestor bănci pe Ungaria. În al treilea rând, presiunea asupra cursului ar putea avea efecte negative asupra investitorilor. În al patrulea rând, guvernul ar putea fi nevoit să plătească mai mult pentru împrumuturi, în detrimentul finanţelor publice. În ultimul rând, legislaţia adoptată de Ungaria are efecte trans-naţionale, putând aduce atingere legilor UE cu privire la libertatea de mişcare a capitalului şi plăţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels