Business Internaţional

Irlanda este în corzi: orice ar face, tot nu reuşeşte să câştige încrederea investitorilor

Premierul irlandez Brian Cowen are misiunea dificilă de a îi face pe investitori să revină la sentimente mai bune faţă de ţara sa, asta după ce măsurile dure de austeritate nu au mulţumit pieţele

Premierul irlandez Brian Cowen are misiunea dificilă de a îi face pe investitori să revină la sentimente mai bune faţă de ţara sa, asta după ce măsurile dure de austeritate nu au mulţumit pieţele

09.11.2010, 23:25 31

Creditele ipotecare, noua slăbiciune abăncilor

După ce finanţarea excesivă a dezvoltatorilor imobiliari a lovitputernic sistemul bancar din Irlanda, acum chiar acesta seconfruntă cu o nouă problemă: riscul de a înregistra pierderisubstanţiale din cauza imposibilităţii populaţiei de a mai plătiiratele la creditele ipotecare, scrie The Wall Street Journal.

Tot mai multe familii irlandeze nu îşi mai pot plătii ratele, lafinalul lunii iunie 36.000 de datornici aveau întârzieri mai maride 90 de zile la plata ratelor, reprezentând 4,6% din totalulcreditelor ipotecare.

Creşterea este evidentă, în condiţiile în care la începutulanului 26.000 de irlandezi, 3,3% din totalul debitorilor ipotecari,erau în această situaţie. Aproape 200.000 de irlandezi care aucredite ipotecare ar putea intra în imposibilitatea de a îşi plătiobligaţiile financiare către bănci, conform Institutului deCercetare Economică şi Socială din Dublin.

Dobânzile obligaţiunilor au sărit în aer

Randamenteleobligaţiunilor de stat cu maturitate pe zece ani emise de guvernulirlandez au sărit de pragul 8% pe an, în condiţiile în care laînceputul anului acestea se situau la 4,8%.

La polul opus, titlurile germane, considerate cu cel mai scăzutgrad de risc din Europa, au o dobândă de 2,38% pe an.

Va apela ţara la ajutor financiarinternaţional?

Nivelul ridicat al dobânzilor cerute de invesitori pentru acumpăra obligaţiunile de stat irlandeze ar putea determina guvernulde la Dublin să apeleze la fondul de urgenţă în valoare de 750 demiliarde de euro creat de UE şi FMI, spun unii analişti.

O astfel de situaţie ar afecta ratingul de credit al Irlandei petermen lung. Totuşi, spre deosebire de Grecia care a primit 110miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul MonetarInternaţional şi a fost scoasă timp de trei ani de pe pieţelefinanciare, Irlanda poate evita un scenariu similar cel puţin petermen scurt pentru că deţine suficiente lichidităţi pentru a sefinanţa până la jumatatea anului viitor. Astfel, guvernul mai aretimp câteva luni pentru a reintra în graţiile investitorilor.

Momentan, autorităţile irlandeze au decis să nu se mai împrumutede pe piaţă din cauza costului ridicat, care spun ei, nu reflectăsituaţia economică reală în care se află ţara.

UE nu a discutat despre salvarea Irlandei

Uniunea Europeană nu intenţionează să lanseze un plan de salvarepentru Irlanda similar celui acordat Greciei, însă comisaruleuropean pentru probleme economice şi monetare Olli Rehn (foto) s-adeplasat la Dublin pentru a da un vot de încredere autorităţilorirlandeze în efortul de a convinge pieţele că ţara nu va fi o adoua Grecie.

"Irlanda nu a cerut activarea niciunei forme de suport financiarinternaţional", a declarat Olli Rehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO