Business Internaţional

Irlanda pregăteşte o super-taxă de 90% pe bonusurile bancherilor

Irlanda pregăteşte o super-taxă de 90% pe bonusurile bancherilor

Autor: Radu Racu

10.12.2010, 11:36 142

Ministrul irlandez de finanţe Brian Lenihan a declarat joi înparlament că plănuieşte să introducă o taxă de 90% pe bonusurilebancherilor, după ce banca Allied Irish Banks (AIB) care urmează săfie naţionalizată pentru a evita colapsul a anunţat că va acordaprime de 40 de milioane de euro, scrie AFP.

"Vreau să includ un amendament în următoarea lege a Finanţelorpentru introducerea unei taxe de 90% pentru viitoarele bonusuri alebancherilor", a declarat Lenihan în faţa parlamentarilorirlandezi.

Un purtător de cuvânt al ministerului a spus că taxa nu vaafecta bonusurile AIB acordate anul acesta întrucât ele suntaferente activităţii pe anul 2009.

Ministrul irlandez a mai precizat că va bloca şi bonusurileacordate persoanelor din conducerea băncilor.

Allied Irish Banks va acorda bonusuri în valoare totală de 34 demilioane de lire sterline (40 de milioane de euro) angajaţilor depe segmentul de investment banking, deşi creditorul irlandez estepe cale de a fi preluat aproape în întregime de către stat, pefondul crizei financiare cu care se confruntă Irlanda.

Până la 2.400 de angajaţi din Dublin ai diviziei de pieţe decapital a Allied Irish vor beneficia de bonusuri.

Decizia este aşteptată să stârnească nemulţumire în Irlanda lanumai câteva săptămâni după ce guvernul irlandez a fost obligat săaccepte un pachet de susţinere în valoare de 85 de miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO