Business Internaţional

Italia vinde cladiri si sosele pentru a diminua deficitul bugetar

04.08.2004, 00:00 17



Planul de redresare bugetara al noului ministru italian al economiei cuprinde indepartarea unor importante active din proprietatea statului, de la cladiri publice pana la sosele. Deficitul bugetar al Italiei a atins 75 de miliarde de euro.



Domenico Siniscalco, investit in functie in urma cu doar doua saptamani, isi focalizeaza eforturile spre recastigarea credibilitatii Italiei pe pietele financiare internationale, dupa ce ratingul acordat tarii sale a scazut in ultima perioada. Intr-un interviu acordat la finalul saptamanii trecute, Siniscalo a precizat ca licitatia nu va include obiectivel culturale. "Nu discutam despre Colosseum", a precizat el.



Planul de vanzare face parte din planul de relansare a celei de-a patra economii europene, probabil si cea mai bolnava. Celelalte componente ale planului cuprind incercarile premierului Silvio Berlusconi de a incadra deficitul bugetar in limitele stabilite de Uniunea Europeana prin reducerea cu 24 de miliarde de euro a cheltuieliloran anu8l 2005 si de a stimula cresterea economica prin reducerea taxelor cu 12 miliarde de euro in urmatorii doi ani.



Propunerea ministrului economiei vine dupa ce economia Italiei a primit un impuls important in cursul saptamanii trecute prin hotararea parlamentului de la Roma de a revizui sistemul de pensii si anuntarea intentiei lui Berlusconi de a reduce cheltuielile. "Aceasta saptamana a fost miraculoasa", a declarat Siniscalco, un tehnocrat ce considera ca principalul sau rol este "de a spune lucrurilor pe nume".



Daca piata obligatiunilor a reactionat pozitiv la anunturile oficialilor de la Roma, unul dintre oficialii inalti ai Standard and Poor's a declarat ca este inca prematur sa se pronunte daca acesti primi pasi efectuati de guvernul italian vor aduce o reevaluare a coeficientului de credit al tarii, abia degradat in luna iulie. Berlusconi, ale carui reduceri vizeaza si sectoarele cu influenta asupra capitalului sau politic, precum cel al serviciilor sociale si al celor medicale, trebuie sa castige si aprobarea parlamentului pentru planul sau.



Masurile de redimensionare a cheltuielilor bugetare si de crestere a veniturilor propuse de Siniscalco si sustinute de cabinetul lui Berlusconi vor aduce economii de 1,7 % din bugetul de 1.400 de miliarde de euro al tarii. Vanzarile si privatizarea care ar putea urma vor reduce datoriile Italiei cu 25 de miliarde in fiecare dintre urmatorii trei ani. Daca reuseste, planul va reduce datoria tarii la 100% din PIB, de la nivelul actual de 106%.



Siniscalco a deckarat ca "un management adecvat al activelor si pasivelor necesita indepartarea bunurilor care sunt prea costisitoare si nu produc profit". El a evitat insa sa discute detaliile planului. "Aceasta munca este mai mult tehnica". Siniscalco i-a urmat in functia de ministru lui Giulio Tremonti, care a cemisionat in urma unei dispute politice din cadrul coalitiei aflate la guvernare. "Eu analizez ceea ce se poate face si ceea ce nu se poate face si ofer mai multe optiuni de rezolvare. Alegerea unei optiuni este de esenta politica".



Rectificarea bugetara aprobata de cabinetul lui Berlusconi presupune economii structurale si reduceri de cheltuieli ce totalizeaza 24 de miliarde de euro, care vor reduce deficitul bugetar la 2,7% din produsul intern brut in anul viitor. Dar modul in care acest plan va fi pus in aplicare urmeaza a fi decis in parlament.



In acest moment este de astepta ca deficitul bugetar al Italiei pe 2005 sa atinga 4,4% din PIB, procent ce ar depasi cu 3% limita stabilita de cele 12 tari aflate sub tutela euro. andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO