Business Internaţional

Iukos a castigat o batalie

04.08.2004, 00:00 11

Iukos, compania petroliera rusa a inregistrat o rara victorie legala dupa ce o instanta din Rusia a hotarat ca gigantul nu trebuie sa plateasca taxa de 230 milioane de dolari catre inspectorii care colecteaza ii datoriile, scrie Financial Times.
Actiunile Iukos au crescut cu 20% dupa anuntarea hotarari judecatoresti, pe care investitorii au vazut-o ca pe un semn de progres in relatiile companiei cu statul. "Este clar un fel de proces de negociere care tocmai se deruleaza", spunea un analist.
Alexander Shadrin, purtator de cuvant Iukos, a declarat ca petrolierul este satisfacut de decizia luata, dar nu comenteaza daca asta semnifica  inceputul negocierilor cu guvernul.
Un observator rus a spus ca aceasta miscare este mai degraba una tactica, pentru ca autoritatile sa creeze impresia ca procesul este unul legal si obiectiv si nu repezinta o schimbare in strategia generala a statului referitoare la Iukos.
Inspectorii financiari au incercat o abordare mai concilianta cu Iukos saptamana trecuta, spunand ca grupul inca mai poate sa isi plateasca toate datoriile si sa evite falimentul.
Decizia actuala anuleaza una mai veche prin care Iukos trebuie sa plateasca inspectorilor o taxa maxima de 7% din suma totala a datoriilor sale, din cauza faptului ca nu a reusit sa plateasca integral sumele restante in cinci zile. Concluzia curtii de arbitraj din Moscova a fost ca, totusi, din punct  de vedere fizic, compania nu putea face o plata uriasa intr-o perioada de timp atat de scurta.



Apare un mediator
Fostul premier canadian, Jean Chretien, va avea rolul de mediator in cadrul afacerii Iukos, care ameninta sa grabeasca falimentul companiei si este considerata un conflict intre Kremlin si principalii actionari ai societatii.
Desi aceasta desemnare reda speranta ajungerii la un compromis in vederea evitarii falimentului companiei, pentru moment, rolul lui Chretien, care conduce cabinetul canadian de avocatura Heenan Blaikie, "nu este clar", subliniaza cotidianul Nezavissimaia Gazeta.
Purtatorul de cuvant al companiei Menatep, care detine titlurile principalilor actionari ai companiei Iukos, inclusiv pe cele ale lui Mihail Hodorkovski, a anuntat, luni, ca nu stie cine a facut apel la serviciile lui Chretien - Iukos, Kremlin sau Menatep.
Tim Osborne, directorul executiv al Menatep, "a salutat eforturile depuse de Chretien pentru a gasi o solutie la criza care afecteaza compania Iukos si pe Hodorkovski", potrivit unui comunicat publicat la Londra.
Administratia prezidentiala a confirmat ca a avut loc o intilnire, la 5 iulie, intre fostul premier canadian si presedintele Vladimir Putin, insa a negat ca s-ar fi discutat despre afacerea Iukos.
"Implicarea unei personalitati recunoscute pe plan international este un lucru pozitiv, pentu ca astfel va exista un mai mare interes international, iar compania ar putea dispune de o mai mare protectie fata de tratamentul nedrept promovat de autoritatile" ruse, au apreciat, luni, analistii firmei de investitii Alfa Bank.
Fostul director al Bancii Centrale a Rusiei, Viktor Gherascenko, a fost ales, la sfirsitul lunii iunie, presedinte al Consiliului de Administrare al companiei Iukos, in speranta ca va putea dialoga cu puterea in vederea solutionarii crizei. El nu a reusit sa poarte negocieri cu Kremlinul, iar situatia companiei continua sa se deterioreze.
Fiscul rus cere circa sapte miliarde de dolari in arierate si impozite companiei Iukos, in timp ce Ministerul Justitiei a anuntat ca pregateste vinzarea principalei filiale de productie a companiei, Iuganskneftegaz, pentru a acoperi o parte a datoriei.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO