Business Internaţional

Japonezii nu mai pot mânca peşte. Marea este contaminată

Japonezii nu mai pot mânca peşte. Apa din mare este contaminată

Autor: Traian Terzianm

22.03.2011, 12:34 41

Radiaţiile emise de centralaFukushima au afectat şi apa oceanică, ridicândastfel gradul de îngrijorare al populaţiei cu privire la mâncareacontaminată, scrie Bloomberg. Între timp, inginerii se luptă sărestabilească reactoarele.

În mare au fost găsite cinci tipuri de materiale radioactive dela centrală, potrivit operatorului centralei nucleare,Tokyo Electric Power. Ultimele analize arată cănivelul unui izotop radioactiv,Iod-131, care creşte riscul de cancer tiroidian,este de 127 de ori mai mare decât în mod normal.

"Radiaţiile din ocean sunt mai puternice şi de o durată mai maredecât cele emise în aer", a declarat GregoryHartl, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale deSănătate. "Chiar şi cantităţi mai mici de radiaţii în mâncare arputea fi mai periculoase deoarece acestea sunt înghiţite", acompletat acesta.

Japonia are un consum anual de aproximativ 9milioane de tone de peşte, potrivit site-ului organizaţiei SeaAround Us Project. Aceasta este pe locul al doilea după China, careare un consum de 13,6 milioane de tone şi este urmată de SUA, cu unconsum de 4,7 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO