Business Internaţional

Jurnal de război comercial: Opoziţia şi industriaşii germani îl atacă pe Trump pentru popularitate şi pentru a forţa Berlinul să acţioneze contra protecţionismului american

Anton Börner, preşedintele grupului german de lobby BGA, despre preşedintele SUA Donald Trump: „un întreprizător obsedat de putere, care nu are respect pentru economia socială de piaţă“

Anton Börner, preşedintele grupului german de lobby BGA, despre preşedintele SUA Donald Trump: „un întreprizător obsedat de putere, care nu are respect pentru economia socială de piaţă“

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2017, 20:34 651

Anton Böerner, preşedintele puternicului grup de lobby Federaţia Germană a Angrosiştilor, Comerţului Extern şi Serviciilor (BGA), l-a descris pe Trump ca fiind „un întreprizător obsedat de putere, care nu are respect pentru economia socială de piaţă“ şi care-şi conduce ţara de parcă ar fi propria afacere, scrie Deutsche Welle.

„Câştigând alegerile, Donald Trump şi-a primit afacerea mult visată şi vede SUA ca fiind propria companie“, le-a spus Boerner unor jurnalişti la Berlin. BGA reprezintă circa 125.000 de companii germane.

„Dacă ideea preşedintelui american de a introduce noi bariere comerciale este aplicată, mai ales împotriva Chinei, efectul va fi catastrofal asupra economiei orientate spre export a Germaniei. O recesiune globală ar fi inevitabilă“, a explicat Boerner.

El cere o mobilizare globală contra agendei anti­co­merciale a lui Trump, propunând ca în acest sens firmele germane să se alieze cu companii americane precum Boeing, Microsoft, Google, Facebook şi Starbucks.

„Raţiunea, logica şi deschiderea spre compromis nu se regăsesc în Trump.“

Lobbyistul merge şi mai departe, până la alegătorii americani. Companiile nemţeşti şi americane „ar trebui să facă clar alegătorilor din Ohio, din Detroit că nu vor primi locuri de muncă, ci, din contră, ei vor fi cei care pierd dacă nu-şi potolesc preşedintele“, a spus Böerner.

Izolaţionismul s-ar transforma în declin eco­nomic şi în scăderi pe bur­sele de acţiuni. Acestea vor lovi fondurile de pensii americane, în timp ce noile tarife impuse importurilor vor alimenta inflaţia, ero­dând puterea de cumpă­rare a pensio­narilor şi consumatorilor. În cele din urmă, Trump va deveni cel vulnerabil.

Böerner a atenţionat că va trebui construite noi alianţe cu parteneri din Asia, America de sud şi Canada pentru a contrabalansa izolaţionismul Americii.

„Vei simţi o concurenţă nemi­loasă“, i s-a adresat el direct lui Trump. Börner a cerut celor cu putere de decizie politică să-l ia pe Trump în serios şi să-i explice consecinţele deciziilor sale, notează agenţia DPA. BGA, alături de ministerul e­c­o­no­miei şi de uniunea sin­dicală a meta­lurgi­ş­tilor IG Metall, a cerut Ber­linului să se folosească de pre­şedinţia G20 pen­tru a combate in­ter­­venţia poli­ticului pentru spri­jinirea indus­triilor naţionale.

Tonul acestor critici contrastează cu limbajul mai diplo­­matic folosit de Mer­­kel. Săptămâna tre­cută, Sigmar Gabriel, noul ministru de externe al cance­larului, s-a de­plasat la Washin­g­ton în încercarea de a identifica posi­bile domenii de acord şi cooperare. 

Trump şi în general SUA au devenit un subiect delicat în Germania. Sondajele de opinie arată că încrederea în aliatul de peste ocean s-a prăbuşit. Doar 22% dintre nemţi consideră că SUA este un partener în care Germania poate avea încredere. Procentul este cu 37 de puncte procentuale mai mic decât cel arătat de un alt sondaj, efectuat cu puţin înainte de alegerile din SUA.  Frustrarea creată de Trump poate fi un instrument folositor pentru politicienii care vor puterea. Martin Schulz, contracandidatul social- democrat al lui Merkel pentru poziţia de cancelar, şi-a îndemnat partidul să înfrunte o forţă malignă: Trump.

„Atacurile lui Trump asupra Europei sunt atacuri asupra Germaniei. În vremuri în care lumea se destramă, în vremea trumpismului, avem nevoie acum mai mult ca oricând de cooperare bazată pe valoare între democraţiile din Europa“, a spus Schulz. Acest tip de retorică l-a ajutat pe politician, fost primar de oraş provincial şi până de curând preşedintele Parlamentului European, să se distanţeze de Merkel în cursa pentru alegerile din septembrie.

Un sondaj efectuat de firma INSA pentru ziarul Bild arată că partidul lui Schulz este acum mai popular decât partidul conservator al lui Merkel pentru prima dată în ultimii cinci ani, notează The Wall Street Journal.

Schulz „se foloseşte de libertatea mai mare pe care o are“ din poziţia de candidat pentru a exercita presiuni asu­pra lui Merkel, explică preşedintele INSA Hermann Bin­kert. „Cancelarul nu poate acţiona atât de nediplomatic.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO