Business Internaţional

Kodak mai valorează 200 mil. euro pe bursă, cât două SIF-uri, după ce acţiunile s-au prăbuşit într-o zi cu 54%

 Acţiunile Kodak s-au prăbuşit vineri cu 54%, din cauza zvonurilor privind falimentul companiei

Autor: Marius Oncu, Adrian Cojocar

02.10.2011, 14:13 1406

Acţiunile companiei americane Kodak, care deţine unul dintre cele mai puternice branduri din lume în materie de echipamente pentru fotografie, s-au prăbuşit vineri cu 54% pe bursa din SUA, din cauza speculaţiilor privind falimentul companiei, după ce Kodak a angajat o firmă de avocatură renumită pentru cazuri de insolvenţă, transmite Reuters.

Cotaţia Kodak a înregistrat un declin maxim de 68% pe parcursul şedinţei, iar apoi au recuperat circa 37% din valoare, până la 1,05 dolari/acţiune. La acest nivel, întreaga valoare a companiei se ridică la circa 200 mil. euro, echivalentul a două SIF-uri de pe bursa de la Bucureşti, sau aproximativ jumătate din capitalizarea Transelectrica Bucureşti (TEL).

Compania, care a lansat primul aparat de fotografiat în 1888, a negat că ar avea un plan pentru faliment, adăugând că este decisă să-şi respecte angajamentele şi caută modalităţi de a-şi monetiza portofoliul de patente.

Conducerea a confirmat că a angjat firma de avocatură Jones Day, dar nu a oferit detalii privind scopul acestei decizii.

Kodak s-a confruntat cu probleme odată cu introducerea camerelor foto digitale şi nu a mai înregistrat profit din 2007. De la acea dată, valoarea de piaţă a companie s-a prăbuşit cu peste 96% pe bursă, unul dintre cele mai dramatice scăderi consemnate de o multinaţională.

Compania analizează vânzarea de patente referitoare la imaginile digitale, cu o valoare estimată la două miliarde de dolari, şi a angajat banca de investiţii Lazard în iulie pentru identificarea de opţiuni.

Compania respins speculaţiile privind falimentul după ce declinul acţiunilor a ajuns la 68%, la un preţ de 54 de cenţi. Titlurile au revenit uşor, până la un declin de 53,8%, la 78 de cenţi.

Kodak a înregistrat în perioada 2007 - 2010 pierderi consecutive care au cumulat 1,3 mld. dolari şi în prima jumătate a acestui an a consemnat un rezultat negativ de 425 mil. dolari.

Valoarea de piaţă a Kodak a ajuns vineri la un minim de circa 210 milioane de dolari, de la maximul de 31 miliarde de dolari în februarie 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO