Business Internaţional

Laksmi Mittal, magnatul indian care a devenit noul rege al otelului

01.11.2004, 00:00 33



Cu sapte ani in urma, dupa ce tanarul grup siderurgic al lui Laksmi Mittal a devenit cunoscut la nivel mondial, acesta a fost intrebat cum va putea face fata competitiei intr-o industrie care trecea prin schimbari dramatice. Raspunsul sau poate fi considerat impertinent. "Pot vedea ce altii nu vad", a declarat el in acel moment si, in multe privinte cuvintele sale s-au adeverit, scrie Financial Times.



Laksmi Mittal si-a construit imperiul in jurul unui grup de combinate siderurgice de stat, in tari in curs de dezvoltare. Fuziunea pe care a anuntat-o recent il face pe Mittal stapanul celei mai mari entitati din industria otelului. Imperiul sau se intinde din Indonezia pana in Polonia si din Mexic pana in Kazahstan, trecand prin Statele Unite, Africa de Sud, Trinidad si Romania. Mittal Steel opereaza pe patru continente si va produce 57 de milioane de tone de otel anual, cu peste 14 milioane de tone mai mult decat rivalii de la Arcelor, pana mai ieri numarul unu mondial.





Traditie, bogatie, extravagantta



Ascensiunea lui Mittal este una spectaculoasa. El si-a facut intrarea in afacerile cu otel in 1976 cand a cumparat o fabrica de otel din Indonezia cu banii tatalui sau. Acesta conducea deja o afacere extreme de profitabila cu otel in India si investitia initiala in afacerea fiului sau a fost de 1,5 milioane de dolari. Mohan Mittal, tatal lui Laksmi construise afacerea din Calcutta de la zero. Ca adolescent, Laksmi Mittal lucra 18 ore pe zi in fabrica tatalui sau, fara a-si neglija studiile. Astfel, dintr-o mica afacere de familie, Laksmi Mittal a adunat o avere estimata de Forbes in 2004 la 6,2 miliarde de dolari, ocupand locul 53 in topul celor mai bogati oameni de pe planeta. Insa, dupa realizarea fuziunii in valoare de 17,8 miliarde de dolari dintre companiile lui Mittal si International Steel Group si formarea noii companii Mittal Steel, averea magnatului indian este estimata la 21 de miliarde de dolari, acesta devenind cel mai bogat om din Marea Britanie.



Una din posibilele explicatii pentru succesul lui Mittal este viziunea antreprenoriala globala, care se datoreaza in mare parte educatiei primite intr-o tara cu o foarte mare varietate etnica. Poate aceast lucru l-a determinat sa declare ca se simte la fel de bine in Kazahstan ca si la resedinta sa din Londra, de pe strada Kensington. Mittal a avut mereu in minte cuvintele tatalui sau "Ziua in care intri in centrul atentiei este ziua in care incepi sa decazi". Insa, desi lui Mittal, in varsta de 54 de ani, nu-i place sa fie in centrul atentiei opiniei publice, el da dovada ca este totusi o persoana extravaganta. Recent, el a cumparat Kensington Palace Gardens, proprietate detinuta anterior de promotorul Formulei1 Bernie Ecclestone, pentru suma de 70 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), afacere care reprezinta un pretendent la primul loc in topul celor mai scumpe case vandute vreodata. In iunie, Mittal a organizat o somptuoasa petrecere de sase zile pentru nunta fiicei sale Vanisha, la Vincennes langa Paris, nunta care a inclus si o recaptie cu 1.500 de invitati la Versailles. Nota de plata pentru aceasta ceremonie extravaganta a urcat la 60 de milioane de dolari.





Afaceri controversate - succes garantat



Ascensiunea lui Mittal a ridicat adeseori controverse. Tacticile sale agresive in domeniul achizitiilor i-au castigat putini prieteni in industrie. Cea mai mare parte a imperiului sau a fost construita prin cumpararea si apoi consolidarea unor combinate siderurgice vechi si ineficiente, operatiuni care i-au adus profituri importante. In plus, el a intrat pentru prima oara sub lumina reflectoarelor cu trei ani in urma cand a facut o donatie de 125.000 de lire sterline partidului laburist condus de actualul premier britanic Tony Blair. In aceeasi perioada, Blair a trimis o scrisoare guvernului roman in care sustinea oferta lui Mittal de a prelua combinatul siderurgic Sidex Galati. Acesta din urma a sustinut ca cele doua evenimente nu au avut nici o legatura.



Pentru investitori, cea mai persistenta problema a fost structura foarte complicata a imperiului global al lui Mittal. Compania Ispat International, cotata la bursele din New York sI Amsterdam, este bratul public al grupului si detine majoritatea fabricilor cu o evolutie mai dificila din regiunile industrializate ale Statelor Unite si Europei Occidentale. LNM Holdings (numele derivea din initialele lui Mittal, Laksmi Niwas) este proprietatea familiei Mittal si are in componenta uzinele siderurgice cu o evolutie foarte rapida aflate in tari in curs de dezvoltare, precum si 80% din Ispat. Recenta afacere va marca disolutia dintre LNM sI Ispat. Noua companie, Mittal Steel, va fi detinuta in proportie de 88% de familia Mittal. Restul de 12 procente vor fi detinute de actionarii publici ai lui Ispat (3%) si de actionarii publici ai International Steel Group, celalalt protagonist al fuziunii (9%). S-au facut numeroase speculatii privind restructurarea imperiului pentru a-l face mai transparent pentru investitori. Recenta mutare a lui Mittal vine ca un raspuns la aceste speculatii.





Consolidarea industriei siderurgice



Visul lui Mittal a fost mereu construirea celui mai mare imperiu al otelului. Acum ca a reusit, prima sa misiune este consolidarea acestui imperiu, pecum si consolidarea industriei siderurgice la nivel mondial. Mittal a declarat recent ca industria otelului trebuie "sa se fortifice sau sa moara". Dupa trei decenii de stagnare, cererea de otel la nivel mondial a inceput sa creasca cu 6 procente pe an, dar inca mai este mult de lucru. Producatorii de otel trebuie sa-si intareasca pozitia pentru a putea impune preturile atat clientilor cat si furnizorilor. Crearea unei entitati de talia lui Mittal Steel este un pas inainte in acest sens, dar compania va furniza doar 6% din productia mondiala de otel. O alta provocare este intrarea pe piata Asiatica si mai ales in China, care este principalul furnizor de minereu de fier la nivel mondial si care face legea cand vine vorba de pret. Companiile chineze, precum Baosteel sunt concurenti redutabili pentru Mittal Steel.



Lasand la o parte aceste probleme, recenta afacere este un nou exemplu al globalizarii: un antreprenor indian stabilit in Anglia, a carui companie are sediul in Olanda, cumpara cel mai mare producator de otel din Statele Unite. Mittal are in plan ca in zece ani primele trei companii sa furnizeze 20% din productia mondiala de otel, fata de 10% in prezent. Acum el face legea, ceilalti trebuie sa se adapteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO