Business Internaţional

Liberalizarea pietei serviciilor ar crea 600.000 de slujbe in Europa

10.02.2005, 00:00 12



Planurile Uniunii Europene de a liberaliza piata europeana a serviciilor ar genera peste o jumatate de milion de noi locuri de munca, ar imbunatati productivitatea si ar reduce preturile de consum, arata un studiu asupra impactului initiativei legislative. Studiul a fost comandat de Comisia Europeana.



"Raportul aduce argumente clare ca deschiderea pietei serviciilor ar putea avea efecte pozitive semnificative asupra crearii de noi locuri de munca si a cresterii economice in UE", a declarat Oliver Drewes, purtatorul de cuvant al Comisiei, citat de EUObserver.



Potrivit raportului, aproximativ 600.000 de noi locuri de munca ar putea fi create in Europa, in principal in sectoarele cu cele mai scazute bariere de intrare. Aceasta ar putea depasi efectele negative asupra cresterii productivitatii ale amplificarii numarului de slujbe.



De asemenea, studiul arata ca o intensificare a concurentei ar diminua preturile artificiale ale serviciilor, atat firmele cat si clientii avand de castigat din aceasta.



Drept consecinta, consumul total in Uniunea Europeana ar inregistra o crestere cu 37 mld. euro, iar productia economiei europene ar spori cu 33 mil. euro, determinand o apreciere a gradului de ocupare a fortei de munca si o majorare a salariilor.



Documentul vine sa inlature temerile unora dintre statele membre bogate, care s-au aratat ingrijorate de faptul ca doar noii membri ar putea beneficia in situatia promulgarii directivei, in aceste tari aplicandu-se o legislatie a muncii mai permisiva si costuri salariale mai mici. Studiul anuleaza aceasta ipoteza indicand drept principali beneficiari ai directivei membrii UE cu o piata a serviciilor foarte bine reglementata, cum ar fi Marea Britanie, Belgia, Olanda, Finlanda, Austria si Italia.



Martin Hvidt Thelle, din partea agentiei daneze care a intocmit raportul, spune ca noi locuri de munca vor fi create in toata Europa in domenii de activitate variate.



"Desigur, unele tari vor castiga mai putin decat altele, insa nici una nu va avea de pierdut, liberalizarea sectorului de servicii ar constitui un puternic propulsor al economiei europene", afirma Thelle.



Cu toate acestea proiectul de lege asupra liberalizarii serviciilor mai are mult pana a intra in vigoare.



Cel mai dezbatut articol al directivei este cel care cuprinde asa-zisul "principiu al tarii de origine", care permite oricarui furnizor de servicii dintr-o tara membra sa desfasoare activitati in interiorul Uniunii Europene respectand legile din tara de origine, fara reglementari suplimentare in tara unde opereaza.



Franta si Germania se numara printre tarile care au exprimat cea mai puternica opozitie in legatura cu promulgarea acestui act normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri