Business Internaţional

Liderul opoziţiei din Marea Britaniei vrea să discute cu liderii UE despre un plan de Brexit ”alternativ”

Liderul opoziţiei din Marea Britaniei vrea să discute...

Autor: Mircea Olteanu

21.03.2019, 10:05 112

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, va efectua joi o vizită la Bruxelles cu scopul de a discuta cu liderii UE despre un plan Brexit "alternativ", a anunţat principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, informează cotidianul The Guardian.

Corbyn este convins că o alternativă la acordul Brexit al premierului Theresa May poate fi convenită în Parlamentul britanic, a comunicat Partidul Laburist.

Liderul opoziţiei britanice se va întâlni cu Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene, şi are programate discuţii cu şefi de guverne şi lideri socialişti din mai multe ţări europene, inclusiv premierul spaniol Pedro Sanchez, cât şi cu Michel Barnier, negociatorul-şef al UE.

Întrevederea lui Corbyn cu Barnier, solicitată de liderul laburist, va avea loc joi dimineaţă, cu câteva ore înainte ca premierul Theresa May să discute cu liderii europene despre cererea Londrei de amânare a procesului Brexit.

Corbyn va avea posibilitatea să-şi discute din nou despre viziunea sa privind Brexit, iar Barnier va fi probabil interesat să afle detalii despre poziţia laburiştilor privind un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Premierul Theresa May a anunţat miercuri că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar. Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai. Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie.

Liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii", arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO