Business Internaţional

Linklaters, pe primul loc in consultanta privind fuziunile si achizitiile

10.01.2003, 00:00 19

Firma de avocatura Linklaters, cu sediul la Londra si avand peste 2.000 de avocati, s-a plasat pe primul loc in randul consultanilor juridici pentru fuziuni si achizitii in anul 2002, in contextul in care volumul tranzactiilor incheiate in Europa l-a depasit pe cel inregistrat in Statele Unite pentru prima data in ultimii cel putin cinci ani.
Firma, fondata in urma cu 165 de ani, a oferit servicii de consultanta in cadrul a 136 tranzactii, cu o valoare declarata de 173 miliarde de dolari. Linklaters este urmata de firma newyorkeza Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, cu tranzactii in valoare de 150,2 miliarde de dolari, si de Jones, Day, Reavis & Pogue, o firma din Cleveland cu tranzactii in valoare de 118,4 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Bloomberg.
In ultimii doi ani, Linklaters a absorbit firme din Suedia, Germania, Luxemburg si Belgia, folosindu-se de contractele incheiate in afara Marii Britanii, pentru a deveni prima firma europeana in topul principalelor companii de consultanta juridic.
"Era previzibil faptul ca la un moment dat firmele cu sediul in Londra vor deveni adevarati competitori," a declarat Ward Bower, din cadrul Altman Weil Inc din Newton, Pennsylvania. "Linklaters s-a axat intr-adevar pe fuziuni si achizitii timp de mai multi ani".
Totusi, Linklaters a platit pretul castigarii acestei pozitii. Profitul pe partener a scazut cu 19% pana la 650.000 de lire sterline (1,04 milioane de dolari) in 2001, conform unui studiu efectuat de publicatia The Lawyer.
"Am facut o serie de investitii considerabile pentru a face posibile fuziunile respective," a declarat partenerul Tony Angel in cadrul unui interviu. "Volumul acestor investitii a afectat rentabilitatea companiei".
Pe masura ce numarul fuziunilor si ofertelor publice initiale a scazut, firmele americane si britanice au inceput sa lupte pentru un volum restrans de oferte. Valoarea tranzactiilor a scazut pana la 1.140 miliarde de dolari anul trecut de la 1.160 miliarde de dolari in 2001 si o valoare record de 2.900 miliarde de dolari in anul 2000. Preluarile efectuate de companiile europene au reprezentat 441 miliarde de dolari din volumul de tranzactii raportate pe plan global in 2002. Companiile americane s-au situat pe primul loc, cu o valoare a tranzactiilor de 424 miliarde de dolari.
Ca urmare a extinderii sale in Suedia, Linklaters a putut obtine profit din incheierea cele mai importante tranzactii de anul trecut, si anume preluarea Pharmacia Corp de catre Pfizer Inc., evaluata in prezent la 59,9 miliarde de dolari.
De asemenea, Linklaters a fost principalul consultant in cadrul celei de-a doua mari tranzactii incheiate in 2002, achizitia companiei britanice Lattice Group Plc de catre National Grid Group Plc, cu o valoare de 17,7 miliarde de dolari.
Firma de avocatura Wachtell, incluzand 170 de avocati in cadrul singurului sau birou din New York, nu ofera servicii de consultanta in afara Statelor Unite. Partenerii din cadrul acestei firme au obtinut in medie cel mai mare profit inregistrat de o firma americana din acest domeniu, 3,2 milioane de dolari fiecare, in anul 2001, conform revistei American Lawyer.
Spre deosebire de bancile private de investitii, listate public, care sunt nevoite sa-si declare profiturile, Watchtell si alte mari firme private de avocatura nu-si fac publice profiturile obtinute din serviciile de consultanta oferite in legatura cu incheierea de fuziuni si achizitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO