Business Internaţional

LNM se consolideaza in Africa

05.01.2004, 00:00 13



Producatorul de otel LNM Holdings a anuntat ca intentioneaza sa isi majoreze participatia la compania sud-africana Iscor la peste 50%, fara a preciza momentul tranzactiei sau numarul de actiuni pe care doreste sa il achizitioneze.



Autoritatile locale de reglementare a regimului concurentei au anuntat ca LNM, numarul doi in lume in industria siderurgica, a inaintat o cerere in care isi exprima dorinta de a prelua controlul asupra companiei. Initiativa a fost bine primita de Iscor, intrucat tranzactia ar reprezenta o modalitate de imbunatatire a transferului tehnologic dintre cele doua societati.



"In acest moment detinem putin sub 50% din capital si intentionam sa cumparam mai multe actiuni, desi nu putem anticipa momentul sau amploarea acestei operatiuni", a declarat Paul Weigh, purtatorul de cuvant al LNM.



Grupul anglo-olandez LNM, controlat de omul de afaceri de origine indiana Lakshmi N. Mittal, deruleaza operatiuni in 12 state si produce anual peste 35 de milioane de tone de otel. Compania si-a majorat participatia la Iscor de la 47,2% la 49,9%, la inceputul lunii decembrie, prin achizitii directe la bursa.



Firma sud-africana produce anual aproape sapte milioane de tone de otel, fiind lider in industria siderurgica locala. Activitatea sa a fost afectata in ultima perioada de aprecierea randului, care i-a diminuat castigurile pe pietele externe.



Prima investitie LNM in activitatea lscor a avut loc in noiembrie 2001. In februarie 2003, grupul a mai platit 1,8 miliarde de ranzi (267 milioane de dolari) in cadrul unei tranzactii controversate prin care si-a extins pachetul de actiuni la 47%.



In cadrul acordului, care a starnit nemultumire in randul actionarilor minoritari, investitorii au fost de acord sa renunte la dreptul de a solicita grupului LNM sa cumpere si participatiile minoritare.



Potrivit legii sud-africane, un investitor este obligat sa inainteze o oferta de achizitie pentru aceste pachete de actiuni, daca detine peste 35% din capitalul unei firme.



La acel moment, conducerea LNM a promis ca va inainta o oferta pentru participatiile minoritare, dupa ce isi va extinde controlul asupra Iscor la 60%.



Actiunile companiei sud-africane au crescut cu 2,6% pana la un maxim record, in cursul sedintei de luni, pe fondul sperantelor ca LNM se va oferi in curand sa cumpere pachetele micilor actionari.



Grupul condus de Lakshmi Mittal a ajutat Iscor sa realizeze economii anuale de 388 milioane de rand, in cadrul unui acord de asistenta semnat de cele doua firme. Drept recompensa, Consiliul de Conducere al Iscor si-a recompensat partenerul cu 613,3 milioane de ranzi in numerar, la inceputul lunii decembrie.



Intelegerea initiala prevedea ca LNM sa primeasca actiuni, dar acordul a fost revizuit pentru a preveni eventualele reduceri ale castigurilor care revin actionarilor. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO