Business Internaţional

Londra dezminte că David Cameron este pregătit să renunţe la o solicitare-cheie în negocierile cu UE

Londra dezminte că David Cameron este pregătit să...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

14.12.2015, 11:55 100

Cameron ar căuta ca prin acest gest să faciliteze negocierile cu privire la noul statut al Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene (EU), au scris duminică două ziare britanice.

"Nu este adevărat, pur şi simplu", a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a premierului. Însă ea a amintit că acesta s-a declarat pregătit, într-un discurs pe care l-a susţinut săptămâna trecută, să studieze alte opţiuni în acest dosar, reafirmându-şi totodată voinţa de a impune controale în domeniul imigraţiei.

David Cameron cere, în cadrul noilor relaţii dintre ţara sa şi UE, ca resortisanţii din spaţiul comunitar să aştepte patru ani înainte să poată să pretindă o acoperire socială în Marea Britanie.

Această măsură are menirea să facă Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţi, în principal pentru cei din ţările din Europa de Est, mai sărace, tentaţi să emigreze în această ţară.

Această problemă a devenit un subiect esenţial în dezbaterea opiniei publice britanice cu privire la reaşezarea relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles. Ea este totodată un obstacol major în procesul de negociere.

Citând surse guvernamentale, The Telegraph şi The Independent scriau că David Cameron i-ar fi informat pe liderii europeni, joi, la Bruxelles, că este pregătit să renunţe la aceste exigenţe, în cazul în care se ajunge la un acord în vederea unei reduceri a imigraţiei către ţara sa.

Abandonarea acestei revendicări, care a ţinut prima pagină a presei britanice, ar reprezenta un eşec pentru şeful Guvernului britanic şi ar relansa criticile facţiunii celei mai eurosceptice din cadrul Partidului Conservator.

- Turneu european

Laburiştii au reacţionat imediat faţă de această informaţie, afirmând că David Cameron a fost "înfrânt" de incapacitatea sa de a forma alianţe şi de reticenţele europene.

"El a ales să palseze prestaţiile sociale în centrul negocierilor şi să ne reducă nouă cooperarea cu Europa; această chestiune nu a fost niciodată o idee bună, din cauza locurilor de muncă, ceşterii, securităţii şi influenţei pe care această (cooperare) ne-a adus-o", a comentat Hilary Benn, un purtător de cuvânt pentru probleme internaţionale din cadrul Partidului Laburist.

În opinia sa, Cameron trebuie să facă totul pentru ca Marea Britanie să rămână în Europa.

Cele două ziare precizează că şeful Guvernului britanic urmează să-şi informeze partenerii, în Consiliul European din 17 şi 18 decembrie, la Bruxelles, că cererea sa cu privire la prestaţiile sociale rămâne de actualitate atât timp cât nu se găsesc compensaţii în problema mai largă a imigraţiei.

"Cel mai important este să se rezolve probleme şi nu forma pe care o iau acordurile", afirma o sursă de la Downing Street, numărul 10, citată de cotidianul The Telegraph.

David Cameron, care a efectuat săptămâna trecută un turneu în mai multe state din Europa de Est, inclusiv în România, a putut să-şi dea seama că cererea sa cu privire la prestaţiile sociale constituie o problemă spionoasă pentru guvernele acestor ţări.

Noul premier polonez Beata Szydlo a spus, după ce s-a întâlnit cu David Cameron la Varşovia, că nu s-a putut ajunge la un acord asupra anumitor probleme, dând ca exemplu problema indemnizaţiilor sociale.

Polonezii sunt principalii beneficiari ai măsurilor în domeniul liberei circulaţii, după ce ţara lor a aderat la spaţiul comunitar în 2004.

David Cameron a promis să organizeze, până la sfârşitul lui 2017, un referendum pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO