Business Internaţional

Mai putini germani in clasa de mijloc

07.10.2008, 14:28 12

Ponderea clasei de mijloc in cadrul populatiei este in scadere in Germania in special pe fondul nesigurantei locurilor de munca, scrie Le Figaro. In Germania, este mai usor sa cobori pe scara sociala decat sa urci, indica un studiu publicat recent de Joachim Frick si Markus Grabka, cercetatori in cadrul Institutului pentru cercetare in domeniul economiei (DIW) din Berlin.

Clasa de mijloc a reprezentat mult timp preocuparea principala a partidelor politice din Germania. Acum insa, importanta acesteia este in scadere. In 2000, aceasta reprezenta inca peste 62% din populatia Germaniei. In 2006, aceasta categorie, in care sunt inclusi germanii care castiga intre 70% si 150% din venitul mediu de 16.200 de euro net pe an (1.350 de euro pe luna), scazuse la 54%.
Unde sunt vechii membri ai acestei clase? Din pacate, acestia au intrat in categoria castigurilor de sub 70% din venitul mediu. Din perspectiva specialistilor, fenomenul se explica prin prisma riscurilor legate de piata muncii. Perioada de somaj dureaza adesea mai mult decat inainte. Sumele alocate au fost reduse prin diverse masuri, cum ar fi legea Hartz-IV introdusa de guvernul lui Gerhard Schroeder. Iar o flexibilitate sporita implica si o nesiguranta mai mare. Conform studiului, in timp ce 64% din forta de munca activa desfasura o activitate cu norma intreaga in 2000, in 2006 procentul scazuse la 55%.
Tendinta actuala reprezinta "o schimbare semnificativa" in istoria germana, declara Joachim Frick. "Numarul persoanelor care traiesc singure, ca si cel al familiilor monoparentale a crescut." Societatea germana a fost mult timp caracterizata de o anumita egalitate.
In prezent, "repartizarea veniturilor este mai inegala si mai polarizata ca in trecut", subliniaza Joachim Frick. In final, se intampla din ce in ce mai rar ca germanii sa dispuna de un loc de munca cu norma intreaga, iar salariile nu mai sunt suficiente.
Directorul fundatiei Herbert Quandt, Albrecht von Kalnein, explica aceste schimbari prin caderea URSS, deschiderea Chinei si globalizare. In cativa ani, reteaua mondiala de forta de munca a explodat. Aceasta oferta globalizata exercita "o presiune asupra salariilor din Germania", explica Albrecht von Kalnein.
In fine, increderea este in scadere. In anii 1950-1960, in contextul unei cresteri puternice, optimismul era la ordinea zilei, isi aminteste Albrecht von Kalnein. Nimeni nu se indoia ca situatia sa se va imbunatati "mai devreme sau mai tarziu". In anii '90, 30% din germani nu-si faceau griji in legatura cu situatia lor economica. In 2006, procentul acestora scazuse la 23%.
Joachim Frick estimeaza ca cifrele pe 2007 nu vor indica decat "o ameliorare marginala". Ultimele sondaje indica faptul ca germanii nu au sentimentul ca au avut de castigat de pe urma cresterii economice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO