Business Internaţional

Majoritatea băncilor europene au luat note de trecere la testele de stres

Majoritatea băncilor europene au luat note de trecere la testele de stres
25.07.2010, 23:15 22

Dintre băncile care nu au reuşit să obţină rezultate de trecerese numără creditorul german Hypo Real Estate - cu privire la caredeja se făcuseră speculaţii în acest sens -, Agricultural Bank ofGreece (ATE Bank) şi alte cinci bănci de economii din Spania.Despre acestea organizatorii testelor de stres au spus că nu deţinrezerve suficiente pentru a menţine capitalul de bază la 6% dinactivele totale în eventualitatea unei noi recesiuni sau îneventualitatea adâncirii crizei datoriilor suverane. Cele şapteinstituţii au nevoie de capital suplimentar de 3,5 mld. euro.
Dintre cele 18 bănci prezente în România supuse testelor de stres,una singură, ATE Bank, nu a reuşit să obţină notă de trecere.

Oficialii şi analiştii faţă în faţă
Băncile poartă discuţii cu autorităţile naţionale pe seamarezultatelor şi pe tema necesităţii de capital, a anunţat Committeeof European Banking Supervisors, care a coordonat testele.Guvernele încearcă să reasigure investitorii în legătură cusănătatea sistemului financiar după ce criza datoriilor a prăbuşitobligaţiunile Greciei, Spaniei şi Portugaliei.
"Capitalul necesar este mult mai mic decât se aştepta piaţa", aspus Mike Lenhoff, analist-şef la fondul de investiţii BrewinDolphin Securities din Londra. "Valoarea pare trivială dacă negândim la temerile privind pierderile de pe urma crizeidatoriilor."
Unul dintre motivele pentru care necesarul de capital a fost maimic decât estimaseră analiştii ar putea fi pentru că evaluările auluat în considerare pierderile potenţiale cauzate doar deobligaţiunile guvernamentale pe care băncile le tranzacţionează şinu de cele pe care le păstrează până la maturitate. Acest lucruînseamnă că testele au ignorat majoritatea titlurilor de statdeţinute de bănci.
Dintre titlurile emise de statul grec, creditorii eleni vor păstracirca 90% până la scadenţă, iar restul de 10% le vor tranzacţiona,potrivit unui studiu al Morgan Stanley. Băncile sunt nevoite săreducă valoarea contabilă a obligaţiunilor din bilanţ doar dacăexistă îndoieli serioase privind abilitatea statului de a-şiîndeplini corespunzător obligaţiile financiare.
"Mult aşteptatele teste de stres nu au fost atât de stresante",afirmă Gary Jenkins, analist la Evolution Securities din Londra."Majoritatea obligaţiunilor sunt înscrise în bilanţ şi nu urmează afi revândute."
Dintre creditorii greci, singura care a picat, Agricultural Bank ofGreece, a anunţat că pregăteşte o emisiune de drepturi, după cei-au lipsit doar 242,6 mil. euro. Guvernul, care deţine 77% dintreacţiunile creditorului, a spus că va lua parte la vânzare. ATE Bankse află pe lista de achiziţii a rivalei Piraeus Bank.

Testele nu au fost suficient de dure
Hypo Real Estate, banca germană salvată de stat în timpul crizeifinanciare, mai are nevoie de 1,25 mld. euro pentru a atingecapitalul de bază necesar. "Va apărea o nevoie imediată de capitaldoar dacă scenariul ipotetic pe care l-a presupus testul se vamaterializa", a anunţat BaFin, organismul de reglementarefinanciară, şi Bundesbank, banca centrală a statului.
Cele cinci case de economii din Spania au avut un deficit decapital de 2 mld. euro.
Băncile de pe bătrânul continent au strâns 220 mld. euro înultimele 15-18 luni, sumă ce pune în umbră fondurile strânse debăncile americane după testele de stres aplicate lor, potrivit uneianalize a Credit Suisse Group.
Analiştii credeau că odată strânsă această sumă, este foarteprobabil ca băncile europene să promoveze testele.
Înainte de publicarea rezultatelor, analiştii Goldman Sachsestimaseră însă că băncile vor avea nevoie să strângă 38 mld. euro,iar Barclays Capital a anunţat că suma necesară va fi chiar de 85de miliarde de euro. Testele desfăşurate în Statele Unite anultrecut au evidenţiat că zece creditori, printre care Bank ofAmerica şi Citigroup, au nevoie de 74,6 miliarde de dolari.
"Nu cred că pieţele sunt atât de naive încât să creadă că s-auînşelat", a spus Jason Brady, managing director la ThornburgInvestment Management din Santa Fe, New Mexico. "Explicaţia corectăeste că testele nu au fost foarte dure."
PRECIZARE:

În articolul "18 bănci prezente în România sunt supuse testelor destres", apărut în ediţia din 22 iulie a Ziarului Financiar, aapărut informaţia că Bank of Cyprus este banca mamă a BănciiTransilvania (BT). Potrivit oficialilor BT, Banca Transilvania esteo companie cu capital privat majoritar românesc, nu are obancă-mamă. Cei mai mari acţionari ai săi sunt: Banca Europeanăpentru Recontrucţie şi Dezvoltare (15%), Bank of Cyprus şi IFC -divizie a Băncii Mondiale.

Detaliile testelor

  • Au fost desfăşurate pentru 91 de bănci europene, ce reprezintă65% din sistemul bancar european în termen de active.
  • Testele au fost desfăşurate pe un orizont temporal de doi ani,până la sfârşitul lui 2011, pornind de la anumite prezumţii.
  • Testele s-au concentrat pe riscurile de piaţă şi de credit,precum şi pe expunerea la datoriile statelor europene.
  • Potrivit celui mai pesimist scenariu - dacă economia europeanăar recădea în recesiune sau dacă s-ar adânci criza datoriilor -,pierderile totale în perioada 2010-2011 s-ar ridica la 566 mld.euro.
  • Capitalul de bază Tier 1- utilizat ca măsură a rezistenţeibăncilor la şoc - ar scădea potrivit acestui scenariu de la 10,3%în 2009 la 9,2% la sfârşitul lui 2011, în condiţiile în careminimul stabilit de instituţiilor europene este de 4%, iar pentruaceste teste a fost stabilit la 6%.
  • Există şapte bănci care nu ar putea obţine o valoare acapitalului de bază de 6%.

ATE Bank În România

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentruMica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capitalmixt - român şi străin - din România. În luna iunie 2006Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetulmajoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritars-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.Agricultural Bank of Greece, acţionarul majoritar al ATE BankRomânia, este o bancă înfiinţată în anul 1929, deţinută înproporţie de 77% de statul elen şi care însumează un grup decompanii financiare puternice. Filiala locală a obţinut în primultrimestru un profit net de 0,2 mil. euro, după ce în perioadasimilară a anului trecut se confruntase cu o pierdere de 1,2 mil.euro. Profitul, calculat conform standardelor internaţionale deraportare financiară, a fost alimentat de dublarea câştigurilor dinoperaţiuni, care a urcat la 6,3 mil. euro, potrivit informaţiilorpublicate de ATE Bank la Atena. Activele ATE Bank în România auurcat cu 17 mil. euro în primele trei luni ale anului, până la 353mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO