Business Internaţional

Meciul care a transformat ziua cu cele mai mari speranţe pentru brazilieni într-o noapte de jale ar putea arunca în beznă economia Braziliei

Germania a Îngenuncheat Brazilia la fotbal cu rezultatul halucinant de 7 la 1. Care ar fi scorul În diferite dispute economice? Sursa foto: AFP

Germania a Îngenuncheat Brazilia la fotbal cu rezultatul halucinant de 7 la 1. Care ar fi scorul În diferite dispute economice? Sursa foto: AFP

Autor: Liviu Popescu

10.07.2014, 00:05 1752
Înfrângerea Braziliei de către Germania la Cupa Mondială de fotbal s-ar putea dovedi atât de dureroasă pentru brazilieni încât nu doar că riscă să pună în pericol realegerea preşedintelui Dilma Rousseff, ci ar putea deprima consumul într-atât încât ar face cea mai mare economie sud-americană neatractivă pentru investitori.

Gazdele celui mai scump Campionat Mon­dial de fotbal din istorie au simţit un amestec puternic de furie şi durere după ce echipa lor a fost eliminată de Germania, golurile pe bandă rulantă ale maşinăriei nem­ţeşti de fotbal reuşind să umilească o ţară a cărei identitate este bine conturată de fotbal.

Scorul de 7 - 1 i-a lăsat pe mulţi brazilieni în stare de şoc, în timp ce pe platformele de socializare abundau în timpul meciului fotografii cu expresiile dezamăgite şi confuze ale jucătorilor reprezentativei Canarinho, iar presa braziliană titra în dimineaţa de după meci „Umilinţă istorică“, scrie The Wall Street Journal.

De când Rousseff a preluat în 2011 mandatul de preşedinte creşterea economică a încetinit la o medie anuală de 2%, cel mai slab ritm de după 1992, anul în care preşedinte Fernando Collor şi-a dat demisia pe fondul unor acuzaţii de corupţie. Politicile lui Rousseff, care vizează relansarea economică, au amplificat inflaţia, a cărei rată anuală a depăşit 6,5%, limita superioară a plafonului guvernului.

După încheierea partidei mai multe autobuze au fost incendiate în Sao Paulo şi un magazin de aparate electrocasnice a fost jefuit.

Pieţele braziliene ar putea fi puse sub presiune dacă înfrângerea îi va determina pe brazilieni să iasă din nou în stradă, iar protestele vor afecta popularitatea lui Rousseff, acestea reflectând „o combinaţie nefericită de griji structurate şi reducerea speranţei în noile politici“, spune Eamon Aghdasi, analist la Société Générale. Ideea general împărtăşită de economişti este că înfrângerea Braziliei la un scor decent ar fi fost un semn pozitiv pentru pieţele financiare din ţară întrucât ar fi atras investitorii care vedeau în eliminarea ţării-gazdă factorul care ar declanşa scăderea popularităţii Dilmei Rousseff, care caută să obţină un al doilea mandat în octombrie şi care a împotmolit economia în stagflaţie.

Însă o înfrângere atât de dezastruoasă ar putea înrăutăţi starea de spirit naţională şi pe lângă faptul că ar încuraja alegătorii să nu o voteze pe Rousseff ar putea lovi încrederea consumatorilor şi investitorilor, crede Geoffrey Dennis, analist la UBS, cea mai mare bancă elveţiană, citat de Bloomberg.

 „Va confirma brazilienilor că «econonomia noastră se chinuie, nu putem creşte, iar acum nu putem avea nici măcar o naţională de fotbal decent㻓, a spus Dennis. El studiază economia Braziliei încă de la începutul anilor 1990.

Cum pieţele braziliene au fost închise ieri pentru comemorarea unui eveniment istoric, impactul rezultatului asupra preţului activelor s-ar putea vedea în obligaţiunile ţării tranzacţionate în străinătate, precum şi în certificatele americane de depozit prin care sunt listate pe bursele americane companii de stat braziliene cum ar fi Petroleo Brasileiro.

Indicele bursier Ibovespa din Brazilia s-a apreciat cu 19% de la minimul înregistrat pe 14 martie pe măsură ce popularitatea tot mai mică a lui Rousseff a stârnit speculaţii că o nouă administraţie va interveni şi va ajuta la relansarea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO