Business Internaţional

Merrill Lynch negociaza vanzarea participatiei de 20% din cadrul agentiei de stiri financiare Bloomberg

08.07.2008, 18:42 18

Banca americana de investitii Merrill Lynch poarta negocieri in vederea vanzarii participatiei de 20% pe care o detine in cadrul agentiei de stiri Bloomberg, fondata de Michael Bloomberg, in conditiile in care banca incearca sa acumuleze capital, scrie publicatia International Herald Tribune.
Discutiile au ramas in stadiu incipient si este posibil ca ele sa nu se finalizeze, conform spuselor unor persoane implicate in negocieri. Nu s-a ajuns la niciun acord asupra evaluarii participatiei Merrill Lynch, pe care banca a cumparat-o la mijlocul anilor '80. Conform termenilor acordului de actionariat, Bloomberg are dreptul de a refuza cumpararea participatiei.
O eventuala vanzare a pachetului detinut de Merrill Lynch ar da o valoare oficiala agentiei Bloomberg, o companie care a pazit cu strictete toate datele despre profitul sau. De asemenea, si averea lui Michael Bloomberg, principalul actionar al acestei companii, va deveni publica, in conditiile in care cea mai mare parte a ei este legata de participatia de 72% din cadrul agentiei.
Analistii au speculat ca Bloomberg ar putea valora aproximativ 20 mld. dolari (12,76 mld. euro), iar profitul operational al companiei a fost estimat la 1,5 mld. dolari (957 mil. euro).
Merrill ar putea ajuta Bloomberg sa cumpere inapoi o parte din actiuni. Banca americana a luat in considerare posibilitatea vanzarii pentru a-si reechilibra capitalul, dupa ce a suferit pierderi legate de criza ipotecara.
In cursul lunii trecute, analistul goldman Sachs, William Tanona, a estimat ca Merril Lynch va suferi o scadere a valorii contabile a activelor in valoare de 4,2 mld. dolari (2,68 mld. euro) la anuntarea rezultatelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru, la mijlocul lunii iulie, spun analistii.
Merrill Lynch a strans deja capital in valoare de
15 mld. dolari (9,58 mld. euro) de cand postul de director executiv a fost preluat de catre John Thain, in toamna anului trecut. Oficialilor bancii le este foarte dificil sa mai adune capital suplimentar prin metodele traditionale folosite anterior, precum vanzarea de actiuni preferentiale unor fonduri private si altor investitori, si ar prefera sa evite diminuarea numarului de investitori actuali.
Merrill a fost in stransa legatura cu Bloomberg inca de la infiintarea agentiei, in anul 1981, dupa ce Michael Bloomberg a fost concediat de la Salomon Brothers.
In anul 1982, Merril Lynch a devenit primul client al Bloomberg.
Pentru ca banca americana are o putere limitata de cumparare a actiunilor, este foarte probabil ca ea sa fie nevoita sa vanda participatia la un pret redus fata de valoarea sa reala.
Thain evalueaza pachetul de actiuni la valoarea aproximativa de 5-6 mld. dolari (3,8 mld. euro). El a facut referire, in cursul ultimelor saptamani, la faptul ca Merrill ar putea lua in considerare vanzarea participatiei in cadrul Bloomberg alaturi de pachetul de 49% detinut in cadrul fondului de investitii BlackRock.
Actiunile detinute in cadrul acestei din urma institutii financiare, care este listata public, valoreaza aproximativ 10 mld. dolari (6,38 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO