Business Internaţional

Mitsubishi va ataca pietele emergente cu un automobil low-cost

Mitsubishi va ataca pietele emergente cu un automobil low-cost

Cel mai bine vandut model de clasa mica al Mitsubishi este Colt

24.04.2008, 22:05 21

Producatorul japonez de automobile Mitsubishi va lansa in anul 2010 un automobil ieftin (low-cost) care este dezvoltat pe o platforma tehnica comuna cu cea a vehiculelor de oras ale marcii, vandute in Japonia, comercializarea noului model urmand sa fie facuta in Europa, China si Asia de Sud-Est.
Masina low-cost pe care o va lansa Mitsubishi va avea, cel mai probabil, un motor de 1 litru, pentru celelalte piete de desfacere din afara Japoniei, scrie Autonews.com.
Automobilele de oras din Japonia trebuie sa aiba, prin lege, motoare de maxim 660 de centimetri cubi (CMC), o lungime de 3,41 metri, precum si o latime de cel mult 1,52 metri. "Masinile mici sunt un punct nevralgic, dintr-o anumita perspectiva, pentru ca strategia pentru un automobil regional nu mai este viabila. Putem transforma aceasta slabiciune intr-un punct forte daca folosim masina mica ca baza pentru un model de nivel mondial", a declarat presedintele producatorului auto, Osamu Masuko.
El a adaugat ca detaliile privind productia nu sunt inca finalizate, dar a precizat ca modelul ar putea fi construit aproape de pietele carora le este destinat.
Cel mai bine vandut model de clasa mica al Mitsubishi este Colt. Noul model low-cost va fi, probabil, mai mic si va fi inspirat de modelul denumit "i". Acesta este un automobil de oras si are tractiune pe rotile din spate. Intr-o intalnire oficiala dintre premierul Tariceanu si o delegatie a Mitsubishi condusa de presedintele companiei, Osama Masuko, de la inceputul lunii martie, primul-ministru a transmis partii japoneze ca industria auto din Romania este in prezent una dintre cele mai puternice ramuri industriale, iar dezvoltarea acestui sector va fi considerata in continuare prioritara pentru autoritati, atat din punct de vedere al productiei propriu-zise, cat si al fabricarii de subansamble si componente.
Potrivit unor surse din cadrul Mitsubishi, constructorul auto este interesat sa deschida o unitate de productie in zona Campulung Muscel (judetul Arges), posibil pe amplasamentul fostei uzine de autovehicule Aro, unde firma Landmark, care detine terenul intreprinderii, inchiriaza hale pentru companii din industria auto.
Constructorul japonez Mitsubishi Motors a anuntat la sfarsitul lunii februarie ca are ca obiectiv o crestere a profitului net de 250% in urmatorii trei ani, prin majorarea vanzarilor de pe pietele emergente.
Compania intentioneaza sa reduca nivelul costurilor, sa-si imbunatateasca eficienta si sa-si majoreze vanzarile, in principal in regiuni bogate in resurse, precum Orientul Mijlociu, America Latina si Rusia.
Mitsubishi estimeaza ca va obtine in anul fiscal care se va incheia in luna martie 2011 un profit net de 50 de miliarde de yeni (480 de milioane de dolari), un castig operational de 90 de miliarde de yeni (865 de milioane de dolari) si venituri de 2.760 de miliarde de yeni (26,5 miliarde de dolari).
Pentru anul fiscal curent, Mitsubishi Motors previzioneaza ca va raporta un profit net de 20 de miliarde de yeni
(192 de milioane de dolari), un castig operational de 80 de miliarde de yeni (769 de milioane de dolari), in contextul unor venituri de 2.670 de miliarde de yeni (25,6 miliarde de dolari).
De asemenea, grupul japonez intentioneaza sa comercializeze, in anul fiscal care se va incheia in luna martie 2011, un volum de 1,42 milioane de vehicule, in crestere fata de nivelul estimat pentru acest an, de 1,337 miliarde de vehicule. Compania se va concentra asupra vehiculelor de marime mica si mijlocie si a vehiculelor utilitare sport (SUV). Mitsubishi, care isi revine dupa o serie de scandaluri legate de ascunderea unor defecte, are cele mai mari probleme financiare dintre producatorii japonezi de automobile.
Compania a inregistrat pierderi nete in ultimii patru ani, inainte de a raporta profit in anul fiscal care s-a incheiat in luna martie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO