Business Internaţional

Monedele din ce in ce mai atractive ale tarilor emergente atrag atentia investitorilor

Monedele din ce in ce mai atractive ale tarilor emergente atrag atentia investitorilor

Stabilitatea economica a Poloniei se oglindeste in evolutia monedei nationale, zlotul

04.05.2007, 14:35 39

Costul protejarii impotriva fluctuatiilor de pe piata valutara din tarile emergente a scazut la sfarsitul lunii trecute la un minim record, semn ca investitorii au devenit mult mai increzatori in stabilitatea economica a tarilor in curs de dezvoltare, conform datelor furnizate de banca de investitii J.P. Morgan Chase, scrie Bloomberg.
Monedele tarilor emergente s-au apreciat pe masura ce rata inflatiei a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, in timp ce preturile bunurilor exportate, de la suc de portocale la soia, au crescut, conform statisticilor Fondului Monetar International (FMI). Acest lucru a ajutat la reducerea deficitului bugetar, micsorarea datoriei externe cu aproape o treime si a dus la accelerarea cresterii economice, conform datelor FMI.
"Caracteristicile fundamentale ale pietelor emergente ofera un potential de crestere mult mai ridicat (decat tarile dezvoltate - n. red.)", a declarat Andrei Smirnov, care gestioneaza un fond de 1,46 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) in cadrul Mars Capital Group, cu sediul in Geneva si Moscova. "Exista mai putine riscuri si mai putine lucruri care sa nu mearga conform planului", a adaugat el.
Preturile optiunilor au indicat faptul ca traderii estimeaza ca monedele tarilor emergente vor fluctua cu aproximativ 6,33%, in scadere de la valoarea maxima de 12,2% atinsa in 2006, si cea mai mica din 2000, cand J.P.Morgan a inceput inregistrarea datelor.
Indicele bancii include peso-ul mexican, won-ul sud-coreean, realul din Brazilia, zlotul polonez, dolarii din Singapore si Taiwan si nandul sud-african.
Scaderea asa-numitei volatilitati implicate sugereaza faptul ca monedele tarilor emergente vor continua sa se aprecieze.
Investitorii pot obtine credite cu rate ale dobanzii foarte mici precum cea din Japonia si pot investi in economii precum cea a Braziliei. Dobanda de referinta in Brazilia este de 12,5%, in timp ce in Japonia este de 0,5%.
Cresterea cererii pentru randamente mai ridicate a impins realul brazilian la nivelul de 2,0131 reali pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 1996 incoace. Won-ul sud-coreean s-a apreciat cu 6,4% fata de yenul japonez, la 7,7890 woni pentru un yen. Aprecierea vine imediat dupa ce dolarul a atins un nou minim record fata de euro la 1,3681 dolari pentru un euro.
Traderii de valute au devenit tot mai increzatori astfel incat anticipeaza o volatilitate mai scazuta a monedelor statelor emergente decat a celor din tarile dezvoltate conform datelor furnizate de J.P. Morgan, cea de-a treia mare banca din Statele Unite.
Volatilitatea monedelor din tarile emergente a depasit-o pe cea a tarilor G7 (cel mai puternic industrializate sapte state din lume) doar pentru un sfert din ultimii cinci ani, iar acest lucru se intampla de obicei atunci cand investitorii sunt in cautarea unor active mai riscante. Ultima oara acest lucru s-a intamplat in mai 2006, atunci cand indicele Dow Jones Industrial Average atingea maximul ultimilor sase ani si Morgan Stanley Capital International, indicele pietelor bursiere din tarile emergente, atingea un nou nivel record.
"Este o marturie a lipsei ratiunii a multor persoane care tranzactioneaza pe piata bursiera", a declarat Joseph Stiglitz, profesor la Columbia University si castigator al premiului Nobel pentru economie in 2001.
"Tarile care au beneficiat de preturi mai mari pentru materii prime, de la cupru la petrol, ar avea de suferit daca preturile la acestea vor scadea", a adaugat Stiglitz. Economiile mai mici sunt mult mai sensibile la astfel de socuri", a subliniat el.
Cererea tot mai mare pentru materii prime duce la cresterea veniturilor guvernelor din America Latina si Asia. Pretul aurului s-a dublat in ultimii sase ani, in timp ce pretul cuprului este de patru ori mai mare.
Excedentul bugetar al statului Chile s-a ridicat anul trecut la 11 miliarde de dolari (8 miliarde euro), de la 5,4 miliarde de dolari (3,9 miliarde euro) in 2005, datorita cresterilor record inregistrate de exportul de cupru. Mexicul a inregistrat anul trecut primul excedent bugetar din ultimii zece ani.
Brazilia, Columbia, Mexicul si Peru utilizeaza rezerve straine pentru a achita datoriile externe. Datoria externa ca parte a Produsului Intern Brut al economiilor in curs de dezvoltare a scazut in 2006 la 26,3%, de la 36,9% in 2001, potrivit Fondului Monetar International.
Traderii sunt si mai putin ingrijorati cu privire la o depreciere a monedelor nationale ce apartin tarilor in curs de dezvoltare deoarece inflatia se afla pe un trend descendent.
Rata inflatiei in economiile emergente a scazut la 5,3% in 2006, de la 6,7% in 2001, potrivit statisticilor FMI.
Cresterea preturilor bunurilor de larg consum in Polonia a fost in medie de 1,8% in ultimii cinci ani, de la 18,6% in urma cu zece ani. In Brazilia rata cresterii a scazut la 2,96% in ultimele luni, in comparatie cu valoarea record de 6.821% inregistrata in 1990.
Economiile emergente inregistreaza o crestere constanta a productiei. Expansiunea anuala a economiei din Coreea de Sud este in medie de 5,2% anual, incepand cu anul 2000.
In anii '90, cresterea economica a fost in medie de 6,3% pana in 1998.
"Multe dintre monedele nationale ale tarilor in curs de dezvoltare au devenit un pariu sigur", a declarat Simon Smollett, strateg-sef la Calyon Research, firma de brokeraj cu sediul central la Londra.
Bancile centrale din tarile in curs de dezvoltare limiteaza fluctuatiile cursului de schimb ale monedelor nationale pentru a creste increderea investitorilor.
"Volatilitatea pietelor emergente se va mentine la un nivel inferior atat timp ce bancile centrale din acele tari vor continua sa intervina pe piata valutara", a declarat Bankim Chadha, strateg-sef la Deutsche Bank cu sediul la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO