Business Internaţional

Monedele din Est au castigat teren in fata euro

01.03.2009, 17:19 14

Monedele statelor est-europene s-au apreciat in decursul saptamanii trecute in raport cu moneda euro, dupa ce guvernele au pregatit pachete financiare menite sa previna o contagiune a crizei economice din regiune, scrie Bloomberg.

Forintul a recuperat in ultimele cinci zile de tranzactii 1,4% fata de euro, dupa ce premierul ungar Ferenc Gyurcsany a declarat ca doreste ca UE sa ofere guvernelor, bancilor si companiilor din 12 state est-europene asistenta in valoare de 180 mld. euro. Moneda ungara a anulat pierderile din ultimele doua saptamani, ajungand sa fie tranzactionata la Budapesta la un raport de schimb de 299,57 forinti pentru un euro.
Zlotul polonez a castigat si el teren in fata monedei euro, pana la un curs de 4,6704 zloti per euro, inregistrand in procente o apreciere de 1,6% fata de valoarea din 20 februarie. Coroana ceha a urcat cu 2,7% in ultima saptamana, pana la 28,0803 coroane pentru un euro.
Cresterea valutelor est-europene a fost oprita vineri insa, dupa ce rapoarte guvernamentale oficiale au aratat ca economia Statelor Unite s-a contractat in ultimul trimestru al lui 2008 cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Investitorii au inceput sa evite regiunea din cauza speculatiilor conform carora statele de aici ar putea intra in incapacitate de plata a datoriilor lor externe si din cauza scaderii volumului exporturilor. Primul-ministru ungar a obtinut un credit in valoare de 20 mld. euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, fiind primul stat din UE care a obtinut finantare de la institutiile internationale, finantare menita sa previna un dezechilibru puternic al balantei de plati.
In ultimele sase luni zlotul si forintul s-au depreciat in raport cu euro cu mai mult de 20%, in timp ce coroana ceha a pierdut 13%.
"Interactiunea dintre est si vest in domeniul financiar este atat de profunda, incat ei nu isi pot permite sa lase estul sa se prabuseasca", a spus Michael Ganske seful departamentului de cercetare a pietelor emergente de la Commerzbank.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO