Business Internaţional

Monedele est-europene pierd teren in fata euro

09.11.2008, 15:36 14

Coroana ceha a cunoscut saptamana trecuta o depreciere record in raport cu moneda europeana, dupa ce banca centrala a redus rata de politica monetara cu mai mult decat fusese prevazut si a lasat deschisa posibilitatea unor noi reduceri, scrie Bloomberg.

Nici forintul nu a facut nota discordanta, pierzand teren in raport cu euro, pe fondul reducerii ratingului de tara al Ungariei.
Coroana ceha a fost al doilea cel mai mare perdant din randul monedelor pietelor emergente de saptamana trecuta, dupa ce banca centrala din Praga a redus dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, pana la 2,75%, pentru a revigora cresterea. Guvernatorul bancii centrale Zdenek Tuma a declarat ca nu exclude posibilitatea unor noi reduceri.
"Ne asteptam ca banca centrala a Cehiei sa reduca din nou rata de referinta cu 0,5% peste trei luni", a marturisit Anna Zadornova, economist la Londra la Goldman Sachs.
Coroana ceha s-a depreciat vineri cu 1,4%, pana la 25,254 unitati pe euro, apreciindu-se usor pana la inchiderea sedintei de tranzactionare. Moneda ceha a pierdut 4,6% saptamana trecuta, cel mai puternic declin de la intrarea in circulatie a monedei euro in 1999.
In Ungaria, forintul a cazut cu 3,1% in raport cu moneda europeana, la cea mai joasa valoare a ultimelor doua saptamani, dupa ce Moody's a redus ratingul de tara cu o unitate, la A3, si a stabilit perspectiva la negativ.
Nici celelalte monede ale regiunii nu s-au descurcat mai bine, zlotul polonez pierzand 2,5% saptamana trecuta in fata monedei europene.
Leul romanesc s-a depreciat si el cu 1,5% in raport cu aceeasi valuta. Coroana slovaca s-a apreciat insa cu 0,1% in raport cu euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO