Business Internaţional

Moody's rafineaza scara de ratinguri

02.03.2001, 00:00 26



Agentia de evaluare financiara Moody's si-a modificat scara de ratinguri care evalueaza soliditatea financiara pentru a putea oferi o diferentiere mai nuantata a institutiilor financiare, se arata intr-un comunicat al firmei Moody's, informeaza Mediafax.

Noua ierarhie a ratingurilor va mari numarul categoriilor de risc de la noua la treisprezece, prin introducerea unui minus ("-") la ratingurile superioare categoriei "E".

Noua gama de ratinguri va fi aplicata unui numar de peste 800 banci din intreaga lume si ar putea acoperi si alte institutii financiare, precum banci de dezvoltare multilaterala, organisme financiare subventionate de guvern si institutii financiare nationale de dezvoltare, daca acest lucru va fi solicitat de catre emitent.

"O mare parte din bancile carora Moody's le atribuie ratinguri se afla pe pietele in curs de dezvoltare si se incadreaza in categoriile "D" si "E".

O extindere a ratingurilor posibile va oferi investitorilor o evaluare mai nuantata a acestor institutii", a declarat Christopher Mahoney, directorul Moody's Financial Institutions Group.

Ratingurile pentru soliditatea financiara exprima opinia analistilor Moody's privind siguranta si sanatatea unei institutii financiare si pot fi considerate drept o masura a probabilitatii ca o banca sau alta firma financiara sa necesite asistenta din partea unor terte parti, precum proprietarii sau institutii oficiale.

Factorii luati in calcul la atribuirea ratingurilor includ elemente specific bancare, cum ar fi datele financiare fundamentale, diversificarea activitatilor si a activelor.

Spre deosebire de calificativele atribuite pentru depozite ori datorii, ratingurile privind vigoarea financiara nu vizeaza plata la scadenta.

Aceste ratinguri nu iau in calcul probabilitatea ca banca sa primeasca sustinere externa si nici riscurile generate de actiunile guvernamentale care ar putea influenta capacitatea bancii de a-si onora obligatiile financiare.

Moody's a revizuit si definitiile ratingurilor atribuite sanatatii institutiilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO